top of page

De verborgen connectie tussen hormonen en emoties...

Ontdek hoe een gezonde hormoonbalans bijdraagt aan jouw emotioneel welzijn.

Onze hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam en hebben invloed op ons welzijn en onze emoties. Hormonen zijn de boodschappers van ons lichaam en zorgen ervoor dat alle systemen in ons lichaam op de juiste manier werken. Hormonale onbalans kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals PMS, menstruatieproblemen, vermoeidheid en stemmingswisselingen.


Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er een sterke connectie is tussen hormonale gezondheid en emotioneel welzijn. Hormonale onbalans kan leiden tot een disbalans in ons emotionele welzijn en kan leiden tot stress, angst en depressie.


Stress is een van de belangrijkste factoren die onze hormonale balans kan verstoren. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer cortisol, het stresshormoon.


Langdurige stress kan leiden tot een overproductie van cortisol en kan onze hormoonproductie verstoren. Dit kan leiden tot een verlaagde productie van andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, die essentieel zijn voor een goede hormonale balans.


Het goede nieuws is dat we ons hormonale evenwicht kunnen herstellen door middel van mindfulness- en stressreductietechnieken. Door middel van meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen we onze stressniveaus verlagen en onze hormoonproductie in balans brengen.


Ook onze voeding heeft invloed op onze hormonale balans en ons emotionele welzijn. Het is belangrijk om voeding te eten die rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten om ons lichaam te ondersteunen. Veel fruit, kruiden en sprouts kunnen bijvoorbeeld helpen om ontstekingen te verminderen en de hormoonproductie te reguleren.


Ten slotte kan het helpen om te werken aan onze emotionele gezondheid. Onverwerkte emoties en trauma's kunnen leiden tot een verhoogde productie van stresshormonen en hormonale onbalans. Door middel van therapie, zelfzorg en bewustwording kunnen we werken aan onze emotionele gezondheid en onze hormonale balans in evenwicht brengen.

Dit kan op talloze manieren, healing is niets meer dan het ontmoeten van jezelf; steeds op een diepere laag. Dit kan door zelf de stilte op te zoeken, door ondersteuning te vragen aan een therapeut.

In Transformational BodyWork komen al deze aspecten aan bod en zorgen wij er samen voor dat jij nu én in de toekomst in staat bent om je te verbinden met jezelf en van hieruit jouw gezondheid, hormonen en emoties kan reguleren.


Het helen van een hormonale klachten kan vaak ook door het veranderen van het voedingspatroon en het toevoegen van kruiden. Dit is echter alleen op de lange termijn effectief wanneer jij in dat proces (van)zelf emotionele stukken en angsten in jezelf aankijkt.Dit is het eerste deel van de serie " De verborgen connectie tussen hormonen en emoties" Dit blog was dus vooral inleidend en de volgende delen gaan we dieper in op hoe dit tot stand komt én hoe jij jouw hormoon balans en emotionele lichaam kan helen.


 


Comments


bottom of page