top of page
Foto van schrijverEvi Michelle

Waarom ben ik BLOATED?

Ontdek de oorzaken van dat vervelende opgeblazen gevoel!

Heb jij ooit geleden onder een opgeblazen buik? Die pijnlijke zwelling die je doet voelen alsof je maanden zwanger bent? Weet dat je niet alleen bent.


In dit blog delen we niet alleen inzichten, maar ook verhalen van vrouwen die dezelfde pijn en ongemak hebben ervaren. We begrijpen jouw worsteling en willen je helpen om antwoorden te vinden. Dit is jouw kans om te begrijpen waarom jouw lichaam je in de steek lijkt te laten en om de juiste stappen te zetten naar verlichting.

Laten we er meteen in duiken!

Wat is een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel in de buik treedt op wanneer het maag-darmkanaal gevuld is met lucht of gas. De meeste mensen beschrijven het gevoel van een opgeblazen gevoel als een vol, strak of opgezwollen gevoel in de buik.



Hoe weet je of je een opgeblazen gevoel hebt?

Je buik kan er opgezwollen uitzien, hard aanvoelen en pijnlijk zijn. Je kunt last hebben van krampen, stekende pijn, obstipatie (verstopping), diarree, brandend maagzuur, misselijkheid of koorts (als het opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een infectie).

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel? Ik zal dit antwoord in 7 categorieën verdelen, willekeurig genoemd.


1. Slechte spijsvertering

Indigestie: Een functionele aandoening waarbij de organen van het maagdarmkanaal, met name de maag en het eerste deel van de dunne darm, abnormaal functioneren en veel gas produceren dat de omvang van je darmen en buik vergroot.


Dysbiose: Een term voor een microbiële onbalans, waardoor het onmogelijk wordt om voedsel goed te verteren, te verwerken en voedingsstoffen op te nemen.

Lage maagzuurgraad (zeer veel voorkomende oorzaak van brandend maagzuur), wat betekent dat je maag niet zuur genoeg is om je voedsel goed te verteren.


Pancreasinsufficiëntie:

Een verstoorde spijsvertering omdat de alvleesklier niet voldoende spijsverteringsenzymen kan produceren. Mensen met EPI kunnen het voedsel dat ze eten niet goed verteren. Slechte spijsvertering als gevolg van EPI kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

2. Dit hangt samen met stress en het gebruik van anticonceptie.

Anticonceptie (hormonale anticonceptie + koperen spiraaltje) Als het om anticonceptie gaat, reageert elk lichaam anders. Sommige van je vriendinnen voelen zich misschien helemaal prima, maar jij kunt zonder dat je het weet last hebben van bijwerkingen.


Dat aanhoudende opgeblazen gevoel of aanhoudende gasvorming die je voelt? Het is niet per se een symptoom van je menstruatie of zelfs een bijwerking van anticonceptie. Het kan een waarschuwingssignaal zijn dat je anticonceptiemiddel je spijsvertering verstoort en daarmee je algehele welzijn.


Er zijn hormoonreceptoren overal in je spijsverteringskanaal, en de extra hormonen in je lichaam door de pil kunnen invloed hebben op die receptoren. Dit kan allerlei pijn en ongemak veroorzaken, zoals prikkelbare darmsyndroom, gasvorming, een opgeblazen gevoel en obstipatie. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van 'dysbiose' of een microbiële onbalans in het spijsverteringskanaal. Acne en eczeem kunnen hier ook mee samenhangen.

Bij vrouwen die langer dan vijf jaar anticonceptie gebruiken, is er een drievoudig verhoogd risico op de ziekte van Crohn (zie punt 6).


Een opgeblazen gevoel wordt vaak in verband gebracht met het gebruik van anticonceptie, omdat dit ervoor zorgt dat je cortisolspiegels chronisch hoog worden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam constant in de vecht-/vluchtmodus verkeert en daardoor slechte spijsvertering en darmgas veroorzaakt (zie punt 4).


Vrouwen die 'de pil' gebruiken, hebben volgens een studie in PLoSONE 37,5% meer kans op een lichte ontsteking dan andere vrouwen (zie punt 3).









3. Infectie Maaginfecties kunnen gasvorming veroorzaken, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel of andere symptomen.

Dit wordt vaak veroorzaakt door bacteriën zoals Escherichia coli of Helicobacter pylori, of zelfs een virale infectie zoals het norovirus of het rotavirus.

Maaginfecties verdwijnen meestal vanzelf na een paar dagen. Het kan echter jaren aanhouden als de oorzaak niet wordt behandeld.


Darmparasieten veroorzaken verschillende symptomen bij getroffenen. De meeste manifesteren zich in gastro-intestinale complicaties zoals ontsteking van de dunne en/of dikke darm, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Dit hangt samen met bacteriën, parasieten, anticonceptie, stress en voeding. 4. Stress Om het kort te houden, ons lichaam heeft twee staten: Homeostase: rust, spijsvertering en handhaving van lichaamssystemen. Allostase: actie, vecht-/vluchtreactie en aanpassing van fysiologische parameters om uitdagingen het hoofd te bieden.

Cortisol is een hormoon dat ons lichaam aanmaakt als we gestrest zijn. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam van homeostase naar allostase gaat, wat betekent dat de bloedstroom verschuift van je spijsverteringsorganen naar je spieren. Wanneer je eet terwijl je hoge cortisolspiegels hebt, kan je lichaam het voedsel niet goed verteren, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Dit hangt samen met levensstijl, trauma, voeding en anticonceptie.


5. Voedselintoleranties

Er is een verschil tussen intolerantie en allergie. Een allergie is iets genetisch en kan gemakkelijk worden getest, terwijl een intolerantie tijdelijk (maar ook chronisch) is, wat het veel moeilijker maakt om te testen.


Daarom is het aan jou om uit te vinden welk voedsel (groepen) darmgas veroorzaakt en welke niet.


Als je al getest bent op allergieën, betekent dit niet dat je tijdelijk geen last kunt hebben van intoleranties. De symptomen van een intolerantie lijken op die van een allergie.

Veelvoorkomende voedingsmiddelen waar mensen intolerant voor zijn:

  • Zuivel. Lactose is een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten.

  • Gluten. De algemene naam voor eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst, rogge en triticale.

  • Cafeïne.

  • Salicylaten. Deze kunnen voorkomen in fruit, groenten, noten, zaden, kruiden, specerijen en honing.

  • Amines. Deze kunnen voorkomen in gefermenteerde voedingsmiddelen, gezouten vleeswaren, gedroogd fruit, citrusvruchten, avocado's, oude kazen, gerookte vis, azijn en gefermenteerde alcoholische dranken zoals bier en wijn.

  • FODMAPs. Korte-keten koolhydraten die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen zoals appels, bloemkool, bier, tarwe, zuivelproducten en honing.

  • Eieren en vis.

  • Fructose. Komt voor in fruit en op fruit gebaseerde producten.


6. Medische aandoening

  • Pathologische vochtophoping in de buikholte (ascites) als gevolg van kanker (bijvoorbeeld eierstokkanker), leverziekte, nierfalen of hartfalen.

  • Coeliakie of glutenintolerantie.

  • Pancreasinsufficiëntie, wat een verminderde spijsvertering is doordat de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen kan produceren.

  • Perforatie van het spijsverteringskanaal met ontsnapping van gas, normale bacteriën uit het spijsverteringskanaal en andere inhoud naar de buikholte.

  • Darmaandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), inflammatoire darmaandoening (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO).

  • Spijsverteringsproblemen (chronische slechte spijsvertering).

  • Lage maagzuurproductie (vaak veroorzaakt brandend maagzuur of een gevoel van zuur in de slokdarm na het eten).

  • Parasieten. Darmparasieten veroorzaken verschillende symptomen bij getroffenen, waarvan de meeste zich uiten in gastro-intestinale complicaties

  • Parasieten. Darmparasieten veroorzaken verschillende symptomen bij getroffenen, waarvan de meeste zich uiten in gastro-intestinale complicaties zoals ontsteking van de dunne en/of dikke darm, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

  • Endometriose. Deze aandoening treedt op wanneer het baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, groeit buiten de baarmoeder en kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.

  • Adhesies of littekenweefsel in de buikholte als gevolg van eerdere operaties of ontstekingen.

  • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus.

7. Levensstijl en dieet

  • Te snel eten, waardoor je lucht inslikt.

  • Overmatige inname van gasvormende voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, peulvruchten, kool, uien, broccoli en koolhydraten.

  • Kauwgom kauwen of op harde snoepjes zuigen, waardoor je lucht inslikt.

  • Roken en het gebruik van e-sigaretten kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.

  • Overmatig alcoholgebruik kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.

  • Sedentaire levensstijl en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen de spijsvertering vertragen en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

  • Te weinig vezels in de voeding kan leiden tot obstipatie en een opgeblazen gevoel.

  • Overmatig stressniveau kan de spijsvertering vertragen en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen medisch advies is en dat je altijd een arts moet raadplegen als je last hebt van een opgeblazen gevoel of andere aanhoudende symptomen. Een arts kan de juiste diagnose stellen en een behandeling aanbevelen op basis van je specifieke situatie.

Comments


bottom of page