top of page

Vroeger was ik hoog sensitief...

Hoog sensitiviteit is een term waar we de laatste jaren niet meer omheen kunnen. Tegenwoordig wordt bijna iedereen het HSP label opgeplakt, en hoewel dit misschien wel een stap in de goede richting is, zorgt het degelijk voor ontzettend veel beperkingen.


Als kind was ik altijd al gevoelig. Ik voelde alles intenser dan anderen en kon snel overweldigd raken door prikkels. Maar het werd écht een probleem toen ik op mijn 19e een koperspiraal liet plaatsen. Vanaf dat moment voelde ik me continu uitgeput, overprikkeld en was ik constant ziek. Hoewel dit natuurlijk niet werd veroorzaakt werd door mijn hoog gevoeligheid, is het wel een belangrijk aspect om mee te nemen.


Ik besloot om op zoek te gaan naar antwoorden en begon te experimenteren met verschillende methoden om mijn gezondheid en welzijn te verbeteren. Het was een proces van vallen en opstaan, maar ik heb uiteindelijk een aantal factoren ontdekt die mij hebben geholpen om mijn gezondheid en uit eindelijk ook mijn hooggevoeligheid onder controle te krijgen.

Emotionele heling

De belangrijkste factoren was het helen van blokkades in mezelf. Ik had veel onverwerkte emoties en overtuigingen die mij belemmerden. En het ervaren van "overprikkeling" is niets meer dan het ervaren van een teveel aan energie in jouw systeem dat niet kan stromen.

Wanneer jij zelf een vrij stromende energie hebt zal extra energie (prikkels) je eerder energieker dan vermoeider maken.


Het is dus belangrijk om te onthouden dat overprikkeling over het algemeen het teken is van een onderbewuste emotionele blokkade die de stroom van jouw levenskracht beperkt en weerstand biedt tegen de situatie.


Zware metalen

Een ander belangrijk element was het ontgiften van zware metalen uit mijn lichaam. Dit deed ik door middel van kruiden en passende voeding. Ook zorgde ik ervoor dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkreeg om mijn hersenfuncties te ondersteunen, zoals paddenstoelen en kruiden.


De boodschap

Het accepteren en ontvangen van onderbewuste signalen was ook een belangrijke stap. Ik leerde om naar mijn intuïtie te luisteren en om bewust te zijn van mijn grenzen en behoeften.

Verder merkte ik dat factoren die mijn lichaam uit balans brachten, zoals voeding en make-up, een grote invloed hadden op mijn welzijn. Ik verminderde mijn inname van suiker en bewerkte voeding en stapte over op natuurlijke, biologische producten.


Geen spiritualiteit

Ik kwam er ook achter dat sommige spirituele praktijken, zoals meditatie, energie healing en ceremonies, juist meer onrust en verwarring veroorzaakten. Door deze te vermijden en me meer te richten op gronding en stabiliteit, kon ik beter omgaan met mijn gevoeligheid.


Thuis

De laatste belangrijke verandering kwam toen ik een stabiele thuis situatie vond en meer gronding kon ervaren in het algemeen. Door een veilige omgeving te creëren en regelmaat en structuur aan te brengen in mijn leven, kon ik eindelijk echt tot rust komen.

Het landen in mijn lichaam en veiligheid ervaren in mijn lichaam en huis was een enorme stap in de goede richting voor zowel mijn fysieke en mentale lichaam.Het is niet altijd makkelijk geweest, maar ik ben dankbaar voor het proces en de lessen die ik heb geleerd. Ik ben nu niet langer constant overprikkeld en uitgeput en kan heel erg goed omgaan met mijn hooggevoeligheid.

Ik kan nu naar drukke winkel straten, feestjes, terrasjes, bioscopen, vliegvelden en meer zonder dat ik me hierdoor verzwakt voel. Ik weet dat dit geen populaire mening is en dat velen zich graag blijven identificeren met hun HSP label, maar ik hoop je mee te geven dat het hoog gevoeligheid geen label is dat je zal helpen verbinden met jezelf, wanneer je hier niet doorheen durft te kijken. Natuurlijk mag je je behoeftes eren en hoef je niets te forceren, maar blijf niet hangen in de regels die komen met een label. Onderzoek waar de overbelasting van jouw systeem vandaan komt en ga hiermee aan de slag.


Comments


bottom of page