top of page

Welke opleiding heb ik gedaan?

Werken met kruiden, voeding, hormonen en emoties is zeldzaam, in Nederland. Echter is het in mijn optiek misschien wel de enige manier om het lichaam écht als geheel te bestuderen en behandelen.

Zoals iedereen weet, ben ik gepassioneerd over het leren en begrijpen van hoe we ons lichaam en geest kunnen ondersteunen met behulp van kruiden, voeding, en trauma release. Hiermee zijn ons endocriene systeem de epigenetica een grootste interesse gebieden. De review post en de talloze reacties daarop, was dan ook de aanleiding om dit blog te schrijven. Hierin wil ik graag mijn reis met jullie delen over hoe ik mijn kennis en ervaring heb opgebouwd in deze gebieden.


Om maar even bij het begin te beginnen: mijn interesse in voeding begon toen ik training ontdekte en deel maakte van mijn leven, maar ik begon het pas echt serieus te nemen vanaf de tijd dat ik werkzaam was als model. Vanaf dit moment was ik altijd op zoek naar manieren om mijn lichaam te ondersteunen en te optimaliseren. Ik volgde de standaard opleiding tot diëtist en leerde over de basisprincipes van voeding. Maar ik merkte al snel dat er veel meer te leren was dan wat er in de standaardopleiding werd onderwezen.


Terwijl ik me onderdompelde in het wetenschappelijke onderzoeken die er beschikbaar waren rondom voeding, begon ik ook te experimenteren met verschillende diëten en levensstijlveranderingen.


Ik probeerde een veganistisch dieet, een paleodieet, een ketodieet, een "standaard gezond dieet", raw vegan en meer. Daarnaast paste ik verschillende soorten vasten toe. Ik merkte dat mijn lichaam op verschillende manieren reageerde op deze veranderingen en begon te begrijpen welke voedingsstoffen mijn lichaam nodig had en hoe ik mezelf zo goed mogelijk kon ondersteunen. Je zou kunnen zeggen dat ik aan het "biohacken" was voordat dit een hype werd...


In het verlengde van bio hacking begon ik me ook steeds meer te realiseren dat vrouwen geen "mini mannen" zijn en dat ons lichaam wel degelijk anders ondersteund en uitgedaagd dient te worden om optimale resultaten te behalen. Hoewel dit nu heel voor de hand liggend is om te zeggen, werd ik door de meeste trainers en "experts" destijds voor gek verklaard als ik hier over begon.


Omdat er niemand was die mij de kennis en tools kon geven hoe ik deze aanpassingen precies diende te maken, besloot ik me verder te verdiepen in hormonen. Ik volgde een opleiding tot hormoon specialist en orthomoleculair therapeut. Hier leerde ik over de complexiteit van hormonen en hoe ze onze gezondheid en ons welzijn kunnen beïnvloeden. Ik leerde ook over de interactie tussen voeding, hormonen en ons lichaam.

Als vervolg op deze opleiding schreef ik mijn eerste ebook en begon ik te werken als hormoon specialist voor vrouwelijke atleten. Samen met hun trainers en voedingsdeskundige werkte ik aan het creëren van een programma dat de progressie in training en dus ook de resultaten van deze atleten zou gaan verbeteren. Zoals de meesten van jullie ook weten, besloot ik toen een koperspiraal te plaatsen die mijn hele lichaam ontregelde mij écht leerde dat mijn gezondheid het meest waardevolle is dat ik ooit zal "hebben".

Tijdens dit heftige ziekteproces, waarin ik ervoor koos om geen enkele vorm van medicatie of conventionele behandelmethodes te gebruiken, verdiepte ik me meer in zowel voeding als kruiden. Ik ontdekte de ongelooflijke kracht van helende planten als natuurlijke remedies. Toen kruiden mijn leven binnen kwamen, ging er echt een wereld voor mij open en was ik vast besloten hier alles over te weten te komen. Ik wilde alles leren over eeuwen oude helingsmethoden en wat zij gebruiken om de lichaam, de geest en de ziel te *verenigen* zodat échte healing kan plaatsvinden.


Daarnaast las ik alles dat ik kon vinden over de effecten van kruiden en de potentiële gevaren hiervan. Ik dompelde me, once again, onder in de wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van kruiden fysiek en mentale aandoeningen.

Toen begon mijn fascinatie voor het creëren van kruiden mixen, het samenvoegen van helende planten zodat de juiste eigenschappen worden versterkt. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat dit proces heel sterk intuïtief plaatsvind en ik hier dan waarschijnlijk een aangeboren aanleg voor heb, deed ik ook een opleiding tot kruiden geneeskunde. Want hoe meer kennis hoe beter, toch ;).


Ongeveer gelijk tijdig kwam ik tot de ontdekking dat emoties in het lichaam worden opgeslagen en dat je letterlijk via pijnplekken in jouw lichaam toegang hebt tot situaties die je dacht diep te hebben weg gestopt.


Tijdens mijn ziekte proces en healing journey, leerde ik dat het loslaten van deze emoties en hiermee het verwerken van de trauma's op veel verschillende manieren kan. Het grooste deel van deze "releases", deed ik thuis; alleen.

Maar ook heb ik enkele Holstische-EMDR sessies gehad. Deze therapie helpt je onder anderen om toegang te krijgen tot trauma's zonder dat je ze voor aanvang van de sessie kan herinneren. Uiteraard was het voor mij dus ook heel effectief in het volledig verwerken van de trauma's en het loslaten van alle angsten, fysieke pijnen, gewoontes en overtuigingen die doormiddel van de trauma's tot stand waren gekomen. Ook over dit onderwerp las ik zoveel mogelijk boeken, onderzoeken en ervaringsverhalen. Daarnaast volgde ik verschillende theoretische opleidingen die de werking tussen lichaam en geest nog duidelijker maakten.


Nu, Maart 2023 kan ik zeggen dat alle opleidingen, onderzoeken en boeken mij ontzettend veel inzichten en houvast hebben gegeven. Maar de meest wijsheid heb ik vergaard door het intense process waar mijn lichaam doorheen is gegaan en de mensen die ik op mijn zoektocht naar "gezondheid" ben tegen gekomen. Geen opleiding komt ook maar in de buurt van een middag (of zelfs een kwartier) spreken met, of kijken naar een échte healer. In mijn leven ben ik deze parels van zielen op de meest onverwachte plekken op de meest onvoorspelbare momenten tegengekomen en daar zal ik voor eeuwig dankbaar voor zijn.

Mijn reis heeft me geleerd dat ons lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Door de juiste voeding, kruiden en trauma release kunnen we ons lichaam ondersteunen en ons welzijn bevorderen. Ik ben nog steeds bezig met leren en experimenteren en ik hoop dat mijn ervaringen anderen zullen inspireren om ook te blijven leren en groeien in hun eigen reis naar gezondheid en welzijn.

Over de opleidingen:

Zoals je hebt gelezen was mijn eerste opleiding op dit gebied "standaard diëtiek" en zo koos ik nog een aantal keer voor opleidingen waar ik uiteindelijk niets aan had. Hoewel ik van geen enkele studie of cursus spijt heb, zou ik de meesten zeker niet aanraden. Ik vind het dan ook altijd lastig om opleidingen aan te bevelen wanneer mij dit gevraagd word.


Mijn grootste tip voor iedereen die zich wil verdiepen in gezondheid is dit: lees alle boeken die je over een interessant onderwerp kan vinden, pas dan alles toe op jezelf en kijk welk nieuw interesse gebied ontstaat. Herhaal de cirkel van lezen, toepassen totdat je het gevoel hebt vast te lopen en dan kies je een opleiding die aansluit bij de behoefte die is ontstaan vanuit jouw praktische ervaring en wetenschappelijke kennis.

Op deze manier voorkom je dat je opleidingen kiest die je niets zullen brengen én voorkom je dat je te vast komt te zitten in één bepaald gedachten goed omdat dit op je opleiding werd onderwezen. De kennis die beschikbaar is in de schoolboeken is geen heilige graal en loopt vaak wat jaren achter op de onderzoeken die worden uitgebracht en de praktische informatie die naar buiten komt in ervaringsvideo's of -artikelen. Dan bij deze een overzicht van de bronnen van kennis die ik heb gelezen, geluisterd of gevolgd én kan aanraden:Overal Gezondheid


Boeken

 • The Earth Diet, Liana Werner-Gray

 • The China Study, T. Colin Campbell and Thomas M. Campbell II

 • The Plant-Based Athlete, Matt Frazier en Robert Cheeke


Hersenen


Boeken

 • The Better Brain Book, David Perlmutter

 • The Brain's Way of Healing, Norman Doidge

 • Rewired: An Unlikely Doctor, Ajay K. Seth

 • The End of Alzheimer's, Dale Bredesen

 • The Natural Medicine Guide to Bipolar Disorder, Stephanie Marohn

 • Change Your Brain, Change Your Life, Daniel G. Amen:


Epigenetica


Boeken:

 • The Epigenetics Revolution, Nessa Carey

 • The Gene: An Intimate History, Siddhartha Mukherjee

 • Epigenetics: How Environment Shapes Our Genes" , Richard C. Francis:


Opleidingen & Instituten

 • Harvard Extension School - Principles of Epigenetics

 • Johns Hopkins University: Epigenetic Control of Gene Expression:


Hormonen


Boeken

 • Period Repair Manual, Lara Briden

 • This is your brain on birth control, Sarah Hill

 • Sweetening the Pill, Holly Grigg-Spall

 • The Pill: Are You Sure It's For You, Alexandra Pope en Jane Bennett

 • The Case Against the Pill, Holly Grigg-Spall

 • Roar, Stacy Sims


Opleidingen

 • Institute for Functional Medicine: Hormone Advanced Practice Module


Opleidingsinstituten

 • Mayo Clinics

 • Institute for Functional Medicine

 • Harvard Extension

 • American Association of Clinical Endocrinologists - Online Learning Center:


Kruiden


Boeken:

 • Plant Spirit Medicine, Eliot Cowan

 • The Secret Teachings of Plants, Stephen Harrod Buhner

 • The Modern Herbal Dispensatory, Thomas Easley, Steven Horne

 • The Herbal Apothecary, JJ Pursel

 • The Complete Medicinal Herbal, Penelope Ody

 • The Complete Herbal Handbook for the Dog and Cat, Juliette de Bairacli Levy

 • Medical Herbalism, David Hoffmann

 • The Fungal Pharmacy, Robert Rogers


Sites:

Wanneer jij ervoor kiest om je meer te gaan verdiepen in de wereld van kruiden, kan ik het aanraden om zoveel mogelijk onderzoeken te lezen. Onderzoek welke kruiden welke eigenschappen hebben én welke klachten genezen kunnen worden door welke kruiden. Door verschillende invalshoeken kom jij snel achter de werking en beperking van elke plant. De volgende sites zijn hier zeer geschikt voor:

 • The Cochrane Library

 • PubMed

 • The Journal of Herbal Medicine


Opleidingen en instituten

 • The Herbal Academy

 • Pacific Rim College: Community Herbalist


Trauma en emoties


Boeken:

 • The Body Keeps the Score, Bessel van der Kolk

 • Waking the Tiger: Healing Trauma, Peter Levine (en zijn andere boeken)

 • Trauma and Memory, Bessel van der Kolk en Peter Levine

 • The Neuroscience of Human Relationships, Louis Cozolino

 • Anatomy of the Spirit, Caroline Myss (en al haar andere boeken)

 • Trauma and the Body, Pat Ogden

 • The Complex PTSD Workbook, Arielle Schwartz

 • The Emperor's New Drugs, Irving Kirsch


Opleidingsinstituut

 • The Body Keeps the Score, Bessel van der Kolk

 • Holistische EMDR, De vonkeling


Ik ben zeker een hoop boeken en misschien zelfs hier en daar een korte cursus vergeten, dus ik zal dit blog regelmatig updaten wanneer me weer iets te binnen schiet en ik een nieuwe én aan te bevelen ontdekking doe.

 


Het Transformational Bodywork-programma van Evi Michelle is een intensief programma van 7 maanden waarin deelnemers leren over

 • Trauma release

 • Emotionele vrijheid

 • Kruidengeneeskunde

 • De wetenschap van hormonen

 • De wetenschap van trauma

 • Voedingswetenschap en meer.

Het programma is ontworpen om deelnemers te helpen bij het vinden van emotionele en fysieke balans, genezing van trauma en het bereiken van een gezonde levensstijl.


Door een deelneemster uit de eerste groep:

" Het programma omvat lessen over het belang van emotionele en energetische genezing, het gebruik van kruiden om de gezondheid te verbeteren, het belang van voeding en hormonale balans, en de impact van trauma op het lichaam. Deelnemers leren ook verschillende technieken voor het vrijgeven van emoties en het genezen van trauma, waaronder ademhalingstechnieken, meditatie, massage en yoga. Het programma wordt ondersteund door groepscoaching en feedback van Evi Michelle, en biedt deelnemers een unieke kans om te groeien en te helen op zowel fysiek als emotioneel niveau."

Comments


bottom of page