top of page

Een andere kijk op endometriose

Een andere kijk op endometriose: endometriose natuurlijk genezen DEEL 1 / 3

Endometriose is een aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder zouden zitten, zich op andere plekken in het lichaam ontwikkelen, hechten en blijven delen. Je krijgt hierdoor stukjes weefsel die op baarmoederslijmvlies lijken op één of verschillende plekken, meestal in het buik gebied. Endometriose komt dus meestal voor op plekken die redelijk dicht in de buurt van de baarmoeder zitten, zoals de darmen, blaas, urine leider, lies, ect. Maar het kan in principe op elke plek in jouw lichaam voorkomen: op in je schouder of op jouw longen.


In de nieuw westerse geneeskunde is op dit moment geen behandel methode bekend en is ook de oorzaak van deze aandoening nog een raadsel.


De methodes die op dit moment worden gebruikt om de pijn te verminderen zijn:

Het gebruik van de pil of in zeldzame gevallen, een andere vorm van hormoon therapie om de menstruatie te onderdrukken óf de natuurlijke hormoon balans te vervangen door een medicinale (bij de pil bijvoorbeeld).

Voor sommige vrouwen werken alle pillen, voor andere werkt één specifieke pil, weer anderen hebben totaal geen baat bij deze methode.


Het gebruik van deze technieken om de hormoon spiegels te beïnvloeden kunnen in sommige gevallen ook het weefsel rustiger maken en hiermee de groei beperken, maar in de meeste gevallen heeft de pil helaas geen effect op het verminderen van de groei of genezing van endometriose.


De enige manier om endometriose te genezen is op dit moment het weg snijden van het weefsel tijdens een operatie. Deze operaties duren vaak lang en zijn voor de patient ingrijpend.


Hoe krijg ik de diagnose

Een kijk operatie in veel gevallen ook de enige manier om endometriose echt te diagnostiseren. In de meeste gevallen wordt endometriose “gediagnostiseerd” door het uitvoeren van scans (MRI) of echo waarbij dan afwijkend weefsel kan worden vastgesteld en/of door middel van een uitsluiting van andere aandoening.


De diagnose wordt daarom bijna altijd in het ziekenhuis gegeven, wel kan de huisarts of een andere arts endometriose vermoeden en op basis hiervan een doorverwijzing uitschrijven.

Het diagnostiseren van endometriose is erg lastig voor de arts in kwestie mede omdat de symptomen hiervan zo ontzettend variëren de ene vrouw heeft ontzettend veel pijn, de andere heeft last van depressieve klachten, terwijl de ander er juist heel weinig tot niets van merkt.


Vrouwen vinden pijn en mood swings normaal

Vrouwen trekken zelf ook niet snel aan de bel omdat zij in de illusie leven dat een pijnlijke menstruatie met een opgeblazen buik en mood swings normaal is. Wanneer zij aangeven veel buik pijn te hebben wordt dit door de omgeving vaak af gedaan als iets dat nu eenmaal bij het vrouw zijn hoort.

Als hormoon specialist, orthomoleculair voedingsdeskundige en vrouw wil ik bij deze duidelijk maken dat het hebben van een pijnlijke menstruatie niet normaal is. Natuurlijk kan jij een licht verschil merken in jouw energie levels of concentraties maar pijn, depressie, heftige vermoeidheid, zware benen een constant opgeblazen gevoel, migraines of erg prikkelbaar zijn symptomen van een onderliggende fysieke en of mentale disbalans.


Doordat er onder vrouwen te weinig bewustzijn is over hoe een cyclus kan zijn, vragen zij niet om hulp wanneer zij elke maand onder de dekens kruipen en zich oprollen in foetus houding, wachtend tot de pijn weer weg trekt.

Door de diversiteit van symptomen is het ook voor hulpverleners en artsen lastig om de juiste doorverwijzing uit te schrijven.


Het feit dat weinig vrouwen om hulp vragen en artsen endometriose nauwelijks goed kunnen diagnostiseren leidt ertoe dat het gemiddeld 7 tot 8 jaar duurt voordat een de diagnose wordt gesteld.


Wanneer de diagnose wordt gesteld, kan het behandel plan in werking worden gesteld: vaak wordt de pil ingezet om het weefsel tot rust te brengen eventueel wordt later een operatie gedaan om het weefsel, de endometriose dus, geheel weg te snijden.


Hoe effectief is deze operatie.

De operatie wordt in 85% van de gevallen succesvol afgerond, maar in 40-80% van de gevallen komen de symptomen binnen 2 jaar na de operatie in dezelfde maten terug, zo meldt het ACOG.


Deze schatting is zo breedt omdat veel vrouwen na het onderzoek niet terug keren naar de arts wanneer ze pijn terug komt, daarnaast is ook de oorzaak van de pijn moeilijk te diagnostiseren en veel vrouwen willen geen tweede (kijk) operatie.


In het tweede deel lees jij hoe voeding, stress en misbruik in de vroege jeugd invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van endometriose.



bottom of page