top of page

Endometriose feiten over voeding, stress en misbruik DEEL 2

Endometriose feiten over voeding, stress en misbruik | Natuurlijk genezen deel 2


Hoewel naar schatting 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd endometriose heeft, en endometriose hoogst waarschijnlijk voor 50% van de vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Komt het onderzoek naar endometriose komt pas de laatste jaren langzaam op gang. In dit deel van “een andere kijk op endometriose” bespreek ik dan ook enkel de wetenschappelijk bewezen feiten, in het volgende deel zal ik ook mijn ervaring uit de praktijk bijvoegen om het plaatje completere te maken.


In den beginne: het ontstaan van endometriose

Op dit moment is er geen sluitend bewijs gevonden voor het ontstaan van deze aandoening, wel zijn er verschillende verbanden bekend die waarschijnlijk allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het ontstaan én het in stand houden van de aandoening.


Endometriose is op dit moment geclassificeerd als een chronische ontstekingsziekte dat in stand wordt gehouden door een te hoog oestrogeen gehalte in jouw bloed.

Heb jij endometriose en jouw moeder ook?

Het genetische aspect van endometriose is erg belangrijk, zeker wanneer jij endometriose wil genezen.


Jouw lichaam is in de war

Vaak hebben vrouwen met endometriose het gevoel dat hun lichaam tegen hen is, dat het hen met opzet pijn doet en beperkt in het dagelijks leven, niets is echter minder waar. Jouw lichaam is jouw beste vriendin, ze is alleen even in de war.

Bij endometriose worden cellen op de verkeerde plek geproduceerd, dit is heel normaal en overkomt iedereen. Het verschil tussen vrouwen met en zonder deze ziekte is dat hun immuun systeem, deze cel herkent als “niet op de juiste plek” en vervolgens deze cel afbreekt voordat het de mogelijkheid krijgt zicht te hechten en een weefsel te vormen.

Het feit dat jouw immuun systeem de cel niet kan herkennen én dus niet kan opruimen is niet de fout van jouw lichaam, in het derde deel wordt duidelijk uitgelegd hoe dit wél zit. Belangrijk om te weten is dat de relatie met jouw lichaam en het inspelen op jouw diepste behoeftes bewezen effect kan hebben op het helen van jouw lichaam.


Oorzaken van endometriose:

Op dit moment zijn er verschillende verbanden die het ontstaan en in stand houden van endometriose:


1. Oestrogeen dominantie

Oestrogeen dominantie is een aandoening waarbij er relatief te veel oestrogeen aanwezig is ten opzichten van andere hormonen, met name progesteron.

Onderzoek heeft uitgewezen dat oestrogeen dominantie de kans op de ontwikkeling en in stand houding van endometriose vergroot.


2. Stress tijdens en voor de zwangerschap

Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel stress ervaart of trauma’s heeft opgeslagen in het baarmoeder gebied (utero-stress) versnelt het process van hormonale responsiviteit van het foetale endometrium. Daarnaast wordt op dit moment verwacht dat pre-eclampsie (hoge bloeddruk) van de moeder ook de daaropvolgende ectopische implantatie van endometriumweefsel bij de pasgeborene vergemakkelijkt. Dit wil zeggen dat de kans dat baarmoeder slijmvlies op een verkeerde plek wordt ontwikkeld in de baby vergroot.


3. Misbruik in de vroege jeugd

Op dit moment is er helaas weinig onderzoek gedaan naar wat de fysieke impact van misbruik is op het lichaam van de overlever. Wél is er naar mijn verbazing onderzoek gedaan naar de rol hiervan in de ontwikkeling van endometriose. Op dit moment is er een verband zichtbaar in vrouwen die in de vroege jeugd seksueel misbruik hebben meegemaakt en de ontwikkeling van endometriose bij deze vrouwen.


4. Genetische aanleg

De genetica van endometriose is complex en er is op dit moment dan ook geen 1:1 verband bekend. Wel wijzen de meeste onderzoeker uit dat verschillende genen betrokken moeten zijn wil endometriose worden doorgegeven. Deze genen en alleen worden actief onder bepaalde externe en interne omstandigheden.


5. Verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam

Endometriose wordt op dit moment uitgelegd als een chronische ontstekingsziekte die in stand wordt gehouden door de oestrogeen. In andere woorden: oestrogeen is een ontstekingsziekte die oestrogeen afhankelijk is.


Deze ontsteking van het weefsel tijdens de menstruatie zorgt ook voor de pijn in deze periode. De ontsteking van het weefsel prikkelt de zenuw uiteinden die en signaal naar de hersenen sturen waardoor pijn wordt gevoeld.


6. Immuun systeem dat de cellen niet herkend ( dit is geen autoimmuun ziekte)

Dit is een hele belangrijke factor in zowel het conventionele als de natuurlijke geneeskunde: endometriose is met zekerheid een aandoening die alleen kan blijven bestaan wanneer het immuun systeem niet langer in staat is om de cellen te herkennen “verkeerd” wanneer ze buiten de baarmoeder voorkomen. Er is een duidelijk verband tussen endometriose en de ziekte van Hashimoto’s, een aandoening waarbij het afweer systeem cellen van de schildklier afbreekt, naar vermoeden omdat hier veel gifstoffen in zitten.Comments


bottom of page