top of page
Foto van schrijverEvi Michelle

Gewichtsveranderingen en de pil* (*alle hormonale anticonceptie)

HU?! Ben jij niet aan de pil?!

Je las net de gemiddelde reactie wanneer ik anderen vertel dat ik de anti conceptie pil niet slik... Hoewel er online de laatste tijd meer aandacht komt voor de nadelen van anti conceptie blijk ik in het 'normale' leven nog steeds een vreemde eet in de bijt.


In deze post wordt uitgelicht hoe anti conceptie jouw lichaam beïnvloed en je als persoon verandert. Wanneer je gebruik maakt van andere hormonale anti conceptie of de koper spiraal kan deze informatie ook op jou van toepassing zijn. Raadpleeg altijd een arts wanneer je veranderingen van anti conceptie overweegt.


Check mijn andere artikelen voor meer informatie over hoe anti conceptie (pil, spiraal, ect) je lichaam beïnvloed en je een ander mens maakt.


De pil tegen acne, buikpijn of om erbij te horen...

De gemiddelde leeftijd waarop meiden voor het eerst van langdurige anti conceptie gebruikmaken is 16,1 jaar.

In totaal maken 67% van de Nederlandse vrouwen (18-45 jaar) hier gebruik van.


De pil slikken is, zelfs zonder partner, de normaalste zaak van de wereld, bijvoorbeeld om je menstruatie te kunnen regelen, je huid rustiger te laten worden (lees: acne tegen te gaan) of gewoon alvast voor de zekerheid. Een kleinschalig onderzoek wees zelfs uit dat meiden tussen de 12 en 16 de pil willen slikken om 'erbij' te horen. De voordelen hiervan worden je via vriendinnen, in de media én zelfs in de biologie lessen goed onder de neus gewreven: '' je kan sex hebben zonder zwanger te raken !''


Dit terwijl aan de nadelen en bijwerkingen ervan nauwelijks aandacht wordt besteed...


Dit heeft je leraar je vertelt

Met de pil verander je de concentraties van je geslachtshormonen kunstmatig: progesteron blijft hoog in verhouding tot oestrogeen en dat zorgt ervoor dat de afgifte van LH en FSH wordt geremd; het lichaam zich niet gaat voorbereiden op bevruchting. Er is dan geen eisprong. Hierdoor wordt zwangerschap uitgesloten en kan jij gemeenschap hebben zonder 9 maanden later een baby'tje op de wereld te zetten.


Dit had je leraar je moeten vertellen


In de meeste hormonale anti conceptie zit een combinatie van oestrogeen en progestageen, (je leest het goed; geen progesteron).

Dit hormoon lijkt op progesteron, maar is het niet.

Lees: invloed van progestageen op jouw lichaam.

Hormonen zijn signaalstoffen die in het lichaam en in je hersenen bepalen wat we doen, wat we voelen, wie we zijn, welke voorkeuren we hebben.


De pil verandert je hormoonprofiel; het haalt er een hormoon zelfs helemaal uit en zet er een andere voor in de plaats.


De effecten van een verandert hormoon profiel zijn niet alleen psychologisch; ook fysiek zijn er bij de meeste gebruikers grote verschillen te merken.


9x waarom jouw pil, spiraal en andere hormonale anti conceptie je dik maken


1. Je krijgt écht meer vet

De veranderde hormoonspiegel zorgt ervoor dat je vethuishouding wordt verstoort.

Je lichaam wordt eigenlijk heel slim in het opslaan en vasthouden van vet. Het gemiddelde gewicht dat vrouwen aankomen nadat ze de pil gaan slikken is 5,7 kg. Met een gemiddelde stijging in het vetpercentage van 5%. Beide zijn gemeten bij gelijkblijvende levensstijl.

2. Je blijft "dik"

De pil zo zorgt de constant hoge progestageen (je leest het goed; geen progesteron) spiegel zorgt ervoor dat je lichaam alle reservers zoveel mogelijk wil aanvullen en vasthouden. Je vetbranding in rust wordt sterk verlaagd en komt tijdens een workout moeilijk opgang.


Daarbij komt dat vetcellen zelf hormonen produceren waardoor wéér minder snel afvalt en een grotere eetlust krijgt. Doordat je lichaam in deze cirkel ''gevangen'' zit, zal het veel meer moeite, toewijding en zweet vergen om je vetpercentage en gewicht te verlagen.


3. Dieten werken niet

Zoals hierboven uitgelegd wil je lichaam genoeg reserves hebben om jou en de baby te kunnen redden. Met een laag calorisch dieet symboliseer je een tijd van schaarste. Hoewel je tijdens het dieet misschien iets afvalt zal je merken dat de kilo's er bij een normaal dieet dubbel zo snel weer aanvliegen. Niet alleen om de reserves weer aan te vullen, maar nu ook om voor te bereiden op de volgende tijd van schaarste.


4. Benen, billen, buik, borsten

De veranderde hormoon spiegel heeft invloed op je vetopslag. Niet alleen de hoeveelheid reserves die je lichaam denkt nodig te hebben verhoogt, ook de plaats waar dit wordt opgeslagen verandert.

Het meeste vet wordt moeiteloos gedirigeerd richting de bekende plekken: benen, billen, buik en borsten.


5. Je spieren werken anders

Doordat progestageen telkens hoog is neemt de kracht in je spieren gemiddeld 20% af.

Er wordt minder zuurstof en water naar je spieren getransporteerd en hierdoor raak je niet alleen sneller verzuurt, je verliest meetbare kracht. Een hoog progestageen profiel gaat in je lichaam samen met een laag magnesium gehalte. Dit kan ervoor zorgen dat je gedurende je gehele cyclus last krijg van spier krampen. Denk aan; kuit, schouder of buik (PMS).


6. Je houdt vocht vast.

Naast een dikkere slijmlaag in de baarmoeder zorgt de veranderde hormoon spiegel er ook voor dat je over je hele lichaam meer vocht vasthoudt. In je spieren, maar vooral onderhuids.

Dit kan je merken in je handen, enkels en voeten; maar ook op je buik, benen en zelfs in je gezicht.


7. Koolhydraten worden als vet opgeslagen.

Dit heeft twee belangrijke oorzaken:

1. Progestageen remt de koolhydraat verwerking om zo jouw reserves aan te vullen.

2. Jouw nieren scheiden B vitamines uit.

B vitamines zijn betrokken bij omzetting van koolhydraten naar energie. Een tekort hieraan zorgt ervoor dat jouw de broodjes, banaan en rijst die jij eet niet meer worden gebruikt om jouw lichaam van energie te voorzien, maar direct als vet worden opgeslagen.


8. Je krijgt meer honger

'' Ik heb gewoon altijd heel veel honger.''

Onstilbare honger. Het gevoel dat je na drie maaltijden en een lading comfort food nog steeds uitgehongerd bent? Het is een van de meest benoemende bijwerkingen die vrouwen van anti conceptie ervaren.


Ook dit heeft meerdere oorzaken


8.1. Je hebt zoals hierboven genoemd een tekort aan bepaalde voedingsstoffen;

jouw lichaam geeft je het signaal dat je ondervoed bent (want infeitte ben je dat ook) en wil dus dat jij de reserves (van die voedingsstoffen) zo snel mogelijk weer gaat aanvullen.

Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot een sterke craving naar chocola.

8.2. Je hebt minder van het gelukshormoon

Doordat jij minder serotonine hebt, voel je je ongelukkig. Velen van ons zijn emotionele eters en krijgen door deze dip zin om te eten. Tijdens het eten van koolhydraat voedsel maakt jouw lichaam een ander soort 'gelukshormoon aan, namelijk: endorfine.

Het verschil is echter dat serotonine je langdurig 'gelukkig' houdt terwijl edorfine je voor een korte tijd 'blij' maakt.

Het resultaat is dus zeer kortstondig waardoor je telkens meer moet eten om het gevoel te behouden.


8.3. Je hebt het gevoel uitgehongerd te zijn.


De pil verandert namelijk hoe je lichaam het het zogenaamde honger hormoon Leptine omgaat.

Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Want, als je eet en vol zit geeft het hormoon je hersenen het signaal: “Ik zit vol”. Op die manier zorgt je lichaam er in principe op een natuurlijke manier voor dat je je niet overeet en dus op gewicht blijft. Van nature een prachtig mechanisme waarbij geldt: des te meer leptine hormoon des te minder honger je hebt en des te sneller je stofwisseling ofwel vetverbranding.


Progestageen remt de Leptine productie en zorgt er dus voor dat jij nooit het gevoel hebt dat. je vol zit. Omdat je altijd het gevoel hebt te weinig te eten krijg je meer trek in suiker en vet (goede bronnen om je reserves aan te vullen en je in leven te houden).


9. Je wordt moe Een hoge progestageen spiegel wordt gelikt aan vermoeidheid, of beter gezegd: een gevoel van uitputting. Je brengt hierdoor meer tijd zittend, liggend of slapend door. Ook wordt het moeilijker je nog voor je doelen in te zetten om dat je het gevoel hebt dat het ondanks alle moeite ''echt niet gaat''. Een lidmaatschap zeg je makkelijker op, je kookt een snelle maaltijd en ploft dan uitgeput op de bank. We begrijpen allemaal dat boven genoemde levensstijl niet bevorderend is als jij van plan bent je vetpercentage te verlagen.


Conclusie


Hoewel in dit artikel de aandacht vooral wordt gericht op de zichtbare effecten van anti conceptie zijn de 'echte' gevolgen uiteraard veel complexer en ernstiger dan het aankomen van een paar kilo's. Slik jij op dit moment de pil, heb jij een spiraal (koper/ mirena) of gebruik je een andere vorm van hormonale anti conceptie óf heb jij hier de afgelopen jaren gebruik van gemaakt dan kan het heel goed zijn dat jij hier nu de bijwerkingen van ervaart. Doordat bijwerkingen vaak niet van de ene op de andere dag merkbaar zijn, maar sluipend opkomen heb je het niet altijd door én link je ze misschien niet aan je anti conceptie. Daarbij komt dat veel artsen zelf onvoldoende zijn geïnformeerd over de gevolgen en bijwerkingen hiervan en dus niet in staat zijn je te helpen. Vaak worden pijnstillers, ontstekingsremmers of anti depressiva voorgeschreven om de nieuwe symptomen te verhelpen wat je eigenlijk alleen maar in een neerwaardse spiraal brengt.



Comments


bottom of page