top of page

Ongesteld, maar toch onvruchtbaar? Het kan!

Wat mijn huisarts me niet vertelde over het stoppen met de pil

Ik ben altijd bang geweest om onvruchtbaar te zijn. Zeker toen ik hoorde dat het mogelijk is om een maandelijkse bloeding (menstruatie) te krijgen zonder te ovuleren.


Deze angst werd alleen maar groter toen ik hoorde dat de meeste onvruchtbare vrouwen hun menstruatie krijgen (maandelijkse bloeding). In dit artikel onderzoek ik hoe hormonale anticonceptie hieraan bijdraagt, als het tijdelijk is en wat je kunt doen om je cyclus, ovulatie en vruchtbaarheid te 'herstellen'.


Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op www.feminandco.com


Voordat we daarop ingaan, wil ik beginnen met te zeggen dat ik in dit artikel op geen enkele manier afbreuk doe aan de diensten die hormonale anticonceptiva bieden voor het leven en de onafhankelijkheid van vrouwen. Dit bericht wordt gedeeld vanuit de overtuiging dat elke vrouw het recht heeft om meer te weten te komen over wat we dagelijks in ons lichaam stoppen. Wat zou er in dit specifieke geval gebeuren als we stopten met het gebruik van hormonale anticonceptiva?


Hoe de pil werkt:

De hormonen in de pil stoppen de ovulatie. Geen ovulatie betekent dat er geen ei rondhangt om het sperma te bevruchten, dus zwangerschap kan niet plaatsvinden.

De hormonen van de pil verdikken ook het slijm in de baarmoederhals. Dit dikkere baarmoederhalsslijm blokkeert sperma zodat ze niet naar een ei kunnen zwemmen.



Stoppen met de pil:

Zoals u nu weet, onderdrukt hormonale anticonceptie de hormonale communicatie tussen de eierstokken, de baarmoeder en de hersenen.

Voor sommige vrouwen die van de pil afkomen, wordt deze communicatie op een cyclische, hormonale, gepaste manier hervat en de vrouw krijgt kort na het stoppen weer regelmatige cycli.



Sommige mensen die menstrueren, kunnen dit gebrek aan ovulatie echter meerdere jaren ervaren nadat ze van de pil zijn gekomen. Dit betekent dat de pil het (tijdelijk) onmogelijk maakte om zwanger te worden.

Dit komt doordat de pil geen progesteron maar progesterine bevat. Een hormoon dat niet van nature in uw lichaam aanwezig is. Dit betekent dat het ervoor zorgt dat uw eigen hormonen uit balans raken, waardoor het voor uw lichaam moeilijk wordt om de normale cyclus te herstellen.


Onvruchtbaarheid:

De afwezigheid van een eisprong betekent dat er geen ei is dat kan worden bevrucht, wat betekent dat je onvruchtbaar bent. Tijdelijk tenminste.


Laten we zeggen dat je vruchtbaar was voordat u hormonale anticonceptie kreeg, maar je ovulatie nu is onderdrukt. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn manieren om jouw hormonale balans op natuurlijke wijze te herstellen.



Maandelijkse bloeding zonder ovulatie:


Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe het zelfs mogelijk is om te bloeden zonder ovulatie ?! Het is mogelijk dat je leraar jouw heeft geleerd dat de aanwezigheid van een maandelijkse bloeding betekent dat je zwanger kunt worden, of niet?


Helaas is dat niet altijd het geval. Je kunt iets ervaren dat een ovulatie-loze of cyclus (ook wel: anovulatoire of ei-loze cyclus) wordt genoemd.


Laten we eerst een gezonde cyclus doorlopen.

De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je menstruatie, oestrogeen en progesteron zijn nu beiden laag. Richting het einde van je menstruatie stijgt oestrogeen langzaam.

Rond dag 5/6 eindigt de menstruatie.

Je oestrogeen stijgt nu gestaag, terwijl progesteron is nog steeds vrij laag blijft.

Oestrogeen stimuleert uw ovulatie (+/- dag 14)

Nadat u heeft geovuleerd, stijgt uw progesteron. snel vooruitspoelen tot een dag of twee voor je menstruatie, je progesteron daalt en je baarmoederslijmvlies wordt afgebroken; je begint te bloeden (+/- dag 28).



Een ovulatie-loze cyclus:

Als u een anovulatoire cyclus heeft, kan een onvoldoende niveau van progesteron leiden tot hevig bloeden. Een vrouw kan deze bloeding aanzien voor een echte menstruatie.

Dit soort bloedingen kan ook worden veroorzaakt door een opeenhoping van het baarmoederslijmvlies, het endometrium, dat zichzelf niet meer kan onderhouden. Het kan ook worden veroorzaakt door een daling van het oestrogeen.





Maak je geen zorgen

Het is niet ongebruikelijk dat een vrouw in haar eerste conceptiejaren af ​​en toe een anovulatoire cyclus ervaart. In feite heb je er misschien een meegemaakt en niet eens opgemerkt. Dat komt omdat wanneer een vrouw anovulatie ervaart, ze nog steeds normaal lijkt te menstrueren.


Meten is weten

De oorzaak van uw onregelmatige / pijnlijke / zware / lichte / lange / korte cyclus achterhalen:


De diagnose criteria voor PCOS (volgens het de Rotterdam-overeenkomst, 2003)

  • Uitblijvende of verminderde ovulatie

    • Testen: hormoon waarden oestrogeen/ progesteron FSH, LH

    • Of: lichamelijke kenmerken: lichaamstemperatuur, baarmoeder slijmvlies, positie baarmoeder mond)

  • Hoge androgene waarden in het bloed enof de uiterlijke kenmerken ervan

    • Bloedonderzoek 1; AMH, testosteron, TSH.

    • Bloedtest 2: glucose gehalte in bloed na vasten (voor: insuline resistentie)

    • Lichamelijke kenmerken: lichaamshaar, gezichtsbeharing, lage stem, acne

  • Polycystische eierstokken.

    • Testen: echoscopisch onderzoek


Meer leren?

Aanbevolen om te lezen: '' The Period Repair Manual '' van onze revolutionaire professional Dr. Lara Briden.


Wil je meer weten over je cyclus en hoe je erachter kunt komen of je ovulatie hebt?

Blijf ons volgen voor het volgende artikel in 'wat mijn huisarts me niet heeft verteld'.



Comments


bottom of page