top of page

Fysieke en spirituele oorzaken van acne.

Huid problemen worden vaak als levens bepalend ervaren en voor sommige mannen en vrouwen zorgt het voor een toename in mentale problemen. Dit blog biedt een andere kijk op jouw huid, zodat jij een nieuwe richting in kan slaan – als jij alles hebt geprobeerd en niets lijkt te helpen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: fysieke klachten komen nooit tot stand zonder een mentaal/ emotionele component.

Wat de meest voorkomende mentale blokkades en negatieve overtuigingen zijn die bijdragen aan huid problemen komen, worden later in dit blog gedeeld.


Eerst duiken we in de fysieke factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van huid problemen.


Huid = darmen + lever


Op een fysiek vlak is alle acne hormonaal, om het nog breder te houden: alle huid problemen worden veroorzaakt door een hormonale disbalans, vaak veroorzaakt door een overschot aan gifstoffen.


De huid is een van de drie ontgiftingsorganen.

Wanneer gifstoffen jouw lichaam binnen komen, kunnen ze via jouw darmen, jouw huid of jouw longen jouw lichaam verlaten.

Afhankelijk van genetische en emotionele factoren reageert een van de drie vaak sterker en eerder dan de andere.


Bij sommige mensen, is het long gebied gemakkelijker uit balans te brengen waardoor zij bij een overschot aan stressoren problemen krijgen met hun longen; bij anderen is het de huid of de darmen.


De conventionele uitleg van acne is als volgt:

Acne ontwikkelt zich wanneer talg - een olieachtige substantie die je haar en huid smeert - en dode huidcellen de haarzakjes verstoppen. Bacteriën kunnen ontstekingen en infecties veroorzaken, wat resulteert in ernstigere acne.


Wat staat hier nu echt?

In het volgende alinea's zal ik stap voor stap uitleggen welke componenten een rol spelen bij het ontstaan en helen van acne.


Er is een overproductie van talg.

De talg productie wordt gereguleerd door hormonen. Overtollige androgeenhormonen (geslachtshormonen), in het bijzonder dihydrotestosteron (DHT), stimuleren de talgproductie. Hormonale schommelingen, vooral tijdens menstruatie, zwangerschap en bij aandoeningen van de eierstokken, testikels en bijnieren, kunnen ook de talgproductie veroorzaken.


Stoppen met de pil?

Ook stoppen met de pil kan resulteren in het ontstaan van acne, zeker als jij voor het gebruik van de pil ook last hebt gehad van een onrustige huid. Let op! Wanneer jij jouw lichaam goed ondersteunt tijdens het stoppen, zal er geen acne ontstaan en zal jij hier in de rest van jouw leven ook geen last meer van hebben.


Samenvatting

Acne kan niet ontstaan of doorzetten wanneer er geen relatief teveel is van het hormoon testosteron. Ook een oestrogeen dominantie (relatief teveel aan oestrogeen tov. progesteron). Het balanceren van jouw hormonen zal er dus voor zorgen dat jouw acne ook verdwijnt en jouw huid volledig kan helen.


Er is een verhoogde ontstekingsgraad in jouw lichaam.

"Bacteriën kunnen ontstekingen en infecties veroorzaken, wat resulteert in ernstigere acne."

Bacteriën kunnen geen ontstekingen veroorzaken. Ze kunnen een trigger zijn voor het verergeren van de ontsteking die er al is. Dit houdt dus in dat er een verhoogde ontstekingsgraad is in jouw lichaam.


Het verlagen van de ontstekingsgraad in jouw lichaam doe jij door geen ontstekingsbevorderende factoren toe te voegen in jouw lichaam en de blokkades die zich in jouw energie veld bevinden op te heffen dmv energetisch werk, trauma therapie, adem werk of wat voor jou het beste voelt.


Vermijd gifstoffen uit ondergoed, water, make-up of verzorgingsproducten. Verminder ook ontstekingsbevorderende voeding als suiker, alcohol, bewerkte producten, verzadigde vetten.

 

Emotioneel en energetische factoren

Emotionele factoren

Het is alom bekend dat stress een enorm belangrijke factor is, in het ontstaan van acne.


Jouw huid verbeteren, acne genezen en jouw hele cyclus een stralende strakke huid behouden kan alleen wanneer jij stressoren verminderd en blokkades los laat.


In de volgende alinea's leer jij veel voorkomende blokkades die de onderliggende oorzaak zijn voor het ontstaan van acne.


Veel voorkomende emotionele blokkades en trauma's die zorgen voor acne.


Om te beginnen: jouw gezondheid is complex en het ontstaan van acne kent verschillende factoren die per individu verschillen. Zo kan vet voedsel voor de een een trigger zijn en voor een ander totaal niet, probeer jouw gezondheid dan ook niet te zien als iets dat jij letterlijk kan oplossen doormiddel van het lezen van boeken of ervaringen van anderen. Tune in met jouw eigen lichaam en haal de antwoorden hieruit.


(Onderdrukte) Emoties die vaak een rol spelen in het ontstaan van acne zijn:

  • Boosheid

  • Walging

  • Angst

  • Eenzaamheid


Jouw huid is jouw buitenkant.

Dit klinkt als ontzettend voor de hand liggend, maar het is toch belangrijk om hier even bij stil te staan wanneer jij jouw huidproblemen op wil lossen.

Jouw huid is letterlijk de grens tussen jouw interne en externe wereld.

Wanneer de reactie van jouw lichaam zich manifesteert in jouw huid (en niet een ander orgaan) is er een grote kans dat dit te maken heeft met een aspect van grenzen aangeven, zichtbaarheid, waardigheid, schoonheid en veiligheid.


Specifieke overtuigingen


Volgens de Germaanse geneeskunde is acne het resultaat van het voelen van weerstand tegen iets dat jij ziet als vies, lelijk, slecht of ongezond.

Volgens deze wetenschap, is acne een reactie van jouw lichaam wanneer jij gedurende een periode weerstand voelt tegen iets in jouw leven dat jij ervaart als slecht.

Hierbij kan je denken aan situaties als het volgen van een cursus terwijl je het niet eens bent met de lesstof, het volgen van een geloof terwijl je je hier niet in kan vinden, een partner die vreemd gaat, gedwongen een dieet moeten volgen waar jij geen goed gevoel bij hebt, etc.


Negatieve overtuigingen

Ik wil hierbij benadrukken dat geen overtuiging de volledige lading kan dekken van de blokkade in jouw energie veld. Het is letterlijk on-mogelijk om in een algemeen blog overtuigingen en oorzaken te delen die volledig toepasbaar zijn op jou als uniek en complex individu. Wanneer jij hierover een overtuiging hebt die resoneert, voel dan in jouw lichaam waar deze is opgeslagen en wat daar voor jou allemaal bij hoort.

  • Ik heb geen controle over mijn leven

  • Ik ben het niet waard om aandacht te krijgen

  • Iedereen zal mij in de steek laten

  • Niemand houdt van mij

  • Ik mag niet uitdrukken wat ik voel

  • Ik moet alles alleen doen, ik ben hulp niet waardig

Er zijn uiteraard meer overtuigingen die meer passend zijn, ga daarom opzoek naar de negatieve overtuiging die het best bij jou resoneert.


Mannelijke en vrouwelijke energie

Zoals jij al eerder hebt gelezen wordt acne veroorzaakt door een overschot aan androgene (mannelijke) hormonen. Volgens de Chinese geneeskunde is acne ook het resultaat van een toename of overschot in yang (mannelijke) energie.

Meer overgeven tot jouw vrouwelijke en ontvangende kant, en het loslaten van blokkades kan dan ook de oplossing zijn tot het helen van jouw huidproblemen.


Jij bent complex en uniek

In dit blog worden uiteraard algemeenheden benoemd die nooit de lading kunnen dekken van de trauma's en situaties die jij met jou mee draagt die de onderliggende oorzaak zijn van jouw huid problemen. Je kan dit blog gebruiken als richtlijnen, maar houdt dit nooit boven jouw eigen bevindingen. Tune in met jouw lichaam en luister hiernaar, want alleen jij hebt de antwoorden op alle vraagstukken die jij ooit in jouw leven zal tegenkomen.

Kommentare


bottom of page