top of page

Gifstoffen in sportleggings & bh's | de ongezonde waarheid achter activewear.


Eerder dit jaar schreef ik een uitgebreid artikel over de verhoogde gifstof concentratie in het kruis van sport leggings, tov de andere delen van het product. Het zelfde geldt voor het tepel-gebied in sport tops, ook hier bevinden zich opvallend meer gifstoffen dan in bijvoorbeeld het gebied dat de boven- of onderborst bedekt.



Ik niet zal speculeren over de mogelijke redenen achter deze intoxicatie van onze gevoeligste lichaamsdelen, voor mij is dat op dit moment niet van belang. De vraag "waarom merken dit doen" wordt mij echter zo vaak gesteld, dat ik wel heb begrepen dat er een enorme behoefte is aan verklaringen voor het onnodig leiden dat deze stoffen potentieel zouden kunnen veroorzaken.


Intoxicatie: het ontstaan van een ziektebeeld door een grote hoeveelheid van een bepaalde verbinding (gifstof) in het lichaam. 

Hieronder zal ik je voorzien van een overzicht met de effecten van deze gifstoffen op jouw gehele lichaam zodat jij in de toekomst goed overwogen keuzes kan maken wanneer jij jouw nieuwe gym-set aan het uitkiezen bent.


In dit blog weid ik dan ook meer aandacht aan jouw lichaam dan aan de sport merken die PFAS bevatten. Hier vind je een overzicht van welke leggings gifstoffen bevatten.


First things first:

Gifstoffen die via onze huid ons lichaam binnen komen hebben dezelfde negatieve effecten op onze gezondheid als toxines die via onze voeding, medicatie of ons water het lichaam binnen komen. Zo blijkt ook uit een studie van the National Institute for Occupational Safety and Health.


Een belangrijk verschil met gifstoffen die zich in ons voedsel bevinden, is dat deze stoffen een veel strengere testen worden onderworpen en hierdoor in dezelfde concentraties minder schadelijk zijn. Het klinkt misschien als voor de hand liggend dat stoffen die oraal zullen worden geconsumeerd aan meer eisen moeten voldoen en dus "veiliger" moeten zijn dan stoffen die op de huid zullen worden gedragen, toch is dit het niet.

De doorlaatbaarheid van onze huid rond onze tepels of geslachtsorganen is ontzettend hoog. Veel hoger dan de doorlaatbaarheid van de huid op ons schouderblad bijvoorbeeld.

Deze verhoogde doorlaatbaarheid geldt al voor een droge huid, laat staan wanneer wij beginnen te zweten zoals meestal het geval is wanneer je sportkleding draagt.


Dit onderzoek onderzoekt hoe gifstoffen van de stof naar het zweet kunnen "verplaatsen" en hierdoor de opname in het lichaam wordt bevorderd.


Toch is de gifstof concentratie juist op deze gevoelige plekken vele malen hoger, zo blijk uit een uitgebreid onderzoek van Mamavation.


In een ander onderzoek testen zij 32 verschillende leggings op hun gifstof concentratie, hieruit bleek dat vrijwel alle grote en zelfs "duurzamere" merken deze "forever chemical" in hun producten toevoegen.


Wat zijn die forever chemicals eigenlijk?


PFAS staan bekend als forever chemicals omdat de concentratie hiervan over tijd bijna niets afneemt in de producten. Nog belangrijker is dat dit helaas ook geldt voor ons lichaam, wanneer PFAS jouw lichaam binnen komen is het ontzettend lastig om dit te "ontgiften".


PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Ze worden pas sinds de jaren '40 van de vorige eeuw in industrie en consumenten producten wordt gebruikt en toegevoegd. Ons lichaam heeft in deze tijd zeker nog geen mechanisme kunnen ontwikkelen om hier effectief mee om te gaan.


De invloed van PFAS op onze gezondheid zijn dan ook:

  • Vermindering van de immuniteit

  • Verminderde vaccinatierespons

  • Vergroot de kans op nier- en testikel kanker

  • Vergroot risico op allergieën en astma bij jonge kinderen

  • Hoger cholesterolgehalte

  • Stofwisselingsziekten zoals obesitas en diabetes

  • Hart-en vaatziekte

  • Verlaagt de kans van een vrouw om zwanger te worden

  • Vergroot de kans op een miskraam

  • Verlaagt de mannelijke vruchtbaarheid door een laag aantal zaadcellen

  • Kleinere penisgrootte

  • Verhogen het risico op nier- en teelbalkanker

  • Veroorzaakt hormoonontregeling

  • Verstoort de normale schildklierfunctie

Daarnaast heeft het ook een negatieve invloed op de groei en ontwikkeling van het kind in de baarmoeder en na geboorte. Ook de cognitie en het vermogen tot het opnemen van informatie van kinderen en tieners neemt af.


Hier meer over weten? Lees dan dit onderzoek.


PFAS doorgeven aan jouw (toekomstige) kind


PFAS heeft dus direct invloed op jouw gezondheid en orgaan functies, waardoor de vruchtbaarheid wordt verminderd. Zoals hierboven te lezen is, wordt de hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen negatief wordt beïnvloed door blootstelling aan PFAS. De gezondheid van de man is echter alleen bepalend voor de ontwikkeling van het kind, op het moment van bevruchting. De gezondheid van de vrouw speelt een veel grotere rol de ontwikkeling van de baby.


We weten dat zware metalen en ook andere tekorten en overschotten in het bloedbeeld tijdens de zwangerschap aan het kind kunnen worden overgedragen. Dit geldt helaas ook voor gifstoffen als PFAS, wanneer jij als vrouw teveel gifstoffen in jouw lichaam hebt opgeslagen heeft dit een impact op de gehele ontwikkeling van het kind én ook kunnen deze gifstoffen aan het kind worden doorgegeven. Waardoor een baby met teveel gifstoffen én te korten aan essentiële voedingstoffen op de wereld komt.


In welke mate PFAS worden doorgegeven is nog niet geheel duidelijk, wel weten we dat PFAS vrijwel allemaal door de placenta heen bewegen en zo hun weg naar het embryo gemakkelijk kunnen voortzetten. Daarnaast zien we ook een toename in PFAS in de eerste maanden van het leven, dit zou natuurlijk kunnen komen door de blootstelling aan PFAS in bijvoorbeeld luiers (die hier een ontzettend hoge concentratie van bevatten), speentjes, kleding, schoonmaak doekjes, enz. Maar onderzoekers verwachten dat de PFAS concentratie ook toeneemt doordat deze via de borstvoeding aan het kind wordt doorgegeven.


Wel is bewezen dat moeders die voor of tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan PFAS meer kans hebben op een kind met abnormale groei in de baarmoeder, wat leidt tot een laag geboortegewicht. Later in het leven hebben deze kinderen een verhoogd risico lopen op obesitas en infecties.



Wat moet ik nu doen?


Nu jij weet wat de effecten van PFAS op je gezondheid zijn, wil jij deze waarschijnlijk zoveel mogelijk uit jouw leven bannen. Hieronder zijn de stappen van ontgifting uitgewerkt zodat jij aan de hand hiervan jouw plan van aanpak kan bepalen.


De eerste en belangrijkste stap is het verminderen van de PFAS in jouw omgeving. PFAS vind je in onderanderen:

  • Schoonmaakproducten voor in huis

  • Schoonmaak producten voor personen als shampoo, tandpasta, make-up remover enz

  • Make-up en andere verzorgingsproducten als nagellak

  • Kleding als sport kleding, ondergoed, shirts, truien, sokken en meer.

  • Waterbestendige stoffen, zoals regenjassen, paraplu's en tenten.

  • Vetbestendig papier

  • Kookgerei met anti-aanbaklaag

  • Voedingsverpakkingen van vers en bewerkt eten

  • Anti-vlek coatings gebruikt op tapijten, banken, dekens enz.

  • En nog veel meer!

In de toekomst zal ik hier dieper op ingaan, dus houdt de site in de gaten, maar PFAS bevind zich helaas ook in voeding. Hier lees jij alvast een introductie over welke producten en productgroepen slecht uit de test kwamen.


Hoewel het zonder de nodige regelgeving of aanpassing van merken nooit mogelijk zal zijn om PFAS helemaal te vermijden, kan jij de blootstelling wel minimaliseren.

Aanpassingen die jij, wanneer mogelijk, direct moet maken.

De focus ligt hierbij op producten die direct in aanraking komen met jouw huid, of wat jij eet.

  1. Kies voor goed ondergoed, dat jouw lichaam beschermt tegen de PFAS in de kleding die jij al hebt.

  2. Koop PFAS vrije make-up en verzorgingsproducten die jij direct op jouw huid smeert

  3. Koop PFAS vrij kook gerei

  4. Koop PFAS vrij eten

  5. Koop PFAS vrije producten waarin jij jouw eten en drinken bewaard

  6. Koop voor jouw kinderen PFAS vrije luiers, verzorgingsdoekjes, bijtringen, speelgoed en drinkbekers enz.


Aanpassingen die jij in de toekomst kan maken

De focus ligt hierbij op een schone woon- en leefomgeving

  1. Koop PFAS vrije kleding

  2. Kies voor natuurlijke schoonmaak producten voor in jouw huis

  3. Kies voor natuurlijk beddengoed, een PFAS vrij matras, PFAS vrije bank, handdoeken enz.

  4. Maak alle aanpassingen die nodig zijn om in een schone omgeving te leven







bottom of page