top of page

Het vaccin en jouw cyclus: verhalen uit de praktijk van een hormoonspecialist.

“Soms krijg je last van bijwerkingen na een coronavaccinatie. Zoals een paar dagen koorts of spierpijn. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Meestal gebeurt dit binnen 2 weken na je prik. Eventuele veranderingen in je cyclus of menstruatie zullen ook maximaal 2 weken duren, het covid-19 vaccin heeft dan ook geen invloed op jouw vruchtbaarheid.” Zo meld de overheid op rijksoverheid.nl, de klachten die ik voorbij heb zien komen vertellen echter een heel ander verhaal…

In het volgende artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen met vrouwen die op de een of andere manier last hebben gekregen van het covid-19 vaccin, dit artikel kan niet worden gebruikt als onderzoek of bewijs.


Het is belangrijk om te weten dat niet elke vrouw deze symptomen zal ervaren. Daarnaast hebben natuurlijk niet alle vrouwen die bijwerkingen ervaren bij mij aangeklopt, er zijn dan ook nog veel meer vrouwen die andere bijwerkingen ervaren.


Juni 2021


Het was niet lang nadat de vaccinatie campagne van de overheid starte, tot de aanvragen begonnen binnen te druppelen. Vrouwen van alle leeftijden die een broedscala aan gezondheidsklachten ervoeren, die in hun beleving zijn begonnen nadat ze een of meerderen injecties met een covid-19 vaccin hebben gehad. Zeker in de begin periode waren ze bijna allemaal te plaatsen in 1 van de 3 categorieën:

 • geen menstruatie meer,

 • weken tot maanden lange aanhoudende bloeding

 • een onregelmatige cyclus (symptomen van PCOS)

Veel van deze klachten gingen in meer of mindere mate gepaard met darmklachten, spierkampen, migraine aanvallen, ect.

In juni hoorde ik voor het eerst dat je ook veranderingen in jouw cyclus kan ervaren wanneer je anticonceptie gebruikt.


De eerste vrouw die haar ervaring hiermee met mij deelde was Soraya, zij slikte al 3 jaar zonder enige bijwerkingen de pil, maar kreeg twee dagen na haar vaccinatie voor het eerst in haar leven een doorbraak bloeding. Richting het einde van haar cyclus (strip) begon ze enorme cravings te krijgen en voelde ze zich erg emotioneel, tijdens haar volgende stopweek verloor ze veel meer bloed dan normaal, pijnlijke borsten, had ze heftige krampen en enorme spierpijn in haar benen.

Op dit moment, januari 2022, weet ik dat dit een zeer veel voorkomend klachtenplaatje is bij vrouwen die zijn gevaccineerd en anticonceptie gebruiken, de symptomen kunnen soms maandenlang aanhouden.


Juli 2021

In juli begon het grootschalig vaccineren van jongeren pas echt, met de belofte dat alle festivals weer open mochten lieten velen zich toch vaccineren terwijl ze dat hiervoor eigenlijk niet wilden. Vanaf dit moment stroomden de aanvragen dan ook binnen en met het toenemend aantal aanvragen leken ook de klachten te verergeren. Zo strak ik vrouwen die al vanaf enkele dagen na de vaccinatie begonnen te bloeden, steeds vaker migraine aanvallen kregen, constant vermoeid waren en hierdoor met moeite hun normale level vol konden houden.


Zo klopte ook Sara bij mij aan. Haar klachten plaatje pasten perfect in een van drie bovengenoemde categorieën: zij had namelijk al vanaf het moment van vaccineren erge hoofdpijn en een onregelmatige cyclus.


Tot aan het moment van injecteren heeft sara altijd een perfecte regelmatige en pijnloze cyclus gehad, ook gebruikte zij geen anticonceptie. Alles begon bij haar dus met de eerste menstruatie na het moment van vaccineren: deze kwam 3 weken te laat. Toen ze uiteindelijk toch haar bloeding kreeg was deze ontzettend zwaar en had ze veel last van duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, puistjes, ect. De volgende bloeding kwam al na iets minder dan 3 weken en was weer erg zwaar, Sara had hierdoor moeite om de week van haar “menstruatie” bij te blijven met haar werk en vreesde dat ze ook haar studie niet goed zou kunnen volhouden wanneer deze na de zomer weer begon.


Na wat testen, ondersteunen en ontgiften zijn Sara’s klachten uiteindelijk verholpen en kan ze zich weer volledig inzetten voor haar werk, studie en passies.


September 2021

Vanaf september was het helemaal raak: vrouwen die het de hele zomer een beetje hadden aangekeken en hadden gehoopt dat hun klachten vanzelf weer zouden verdwijnen, trokken nu aan de bel, zo stuurde ook Isabel mij eind september een berichtje.


Isabel was pas 18 jaar en wilde graag arts worden waardoor ze dol enthousiast was geweest op het moment dat de vaccinaties beschikbaar waren voor haar leeftijdscategorie, echter was zij de nacht na haar eerste vaccinatie ongesteld geworden, 1 week te vroeg, en had deze bloeding 3 weken door gezet, was toen 1 week gestopt en was daarna 6 weken doorgegaan. Ze voelde zich niet alleen uitgeput maar was ook radeloos omdat haar huisarts en gynaecoloog haar telkens naar huis hadden gestuurd met het advies “het nog even aan te kijken.”


In September hoorde ik ook van veel verschillende vrouwen die hun menopauze al volledig hadden doorlopen opeens weer bloeding kregen en sommige zelfs een 3 tot 4 weekse cyclus, zonder ovulatie, "terug" kregen. Hoe dit precies kan, is ook mij tot op heden nog een raadsel.

Okt 2021

Het aantal aanvragen is sinds het begin van de vaccinatie campagne alleen maar toegenomen en door het grote aantal vrouwen die ik de afgelopen zomer heb gesproken, kon ik in oktober een overzicht maken waarin duidelijk wordt welke symptomen het meest voorkomend zijn.


In de onderstaande lijst heb ik de symptomen gecategoriseerd van meest-naar minst voorkomend in mijn praktijk.

 1. Uitblijven van menstruatie voor 4 tot 8 weken na het moment van enten

 2. Verlies van ovulatie

 3. Darmklachten (opgeblazen buik, PDS, intoleranties, ect)

 4. Uitblijven van menstruatie voor 3+ maanden

 5. Een langere cyclus 5 tot 9 weken totdat er een bloeding komt

 6. Heftige PMS of PMDD

 7. Heftige menstruatie en veel bloedverlies

 8. Migraine voor en tijdens de menstruatie

 9. Opgeblazen buik en veel vocht vasthouden tijdens en voor menstruatie

 10. Terug komen van de bloeding nadat de overgang al is afgerond

 11. Lange bloeding: 10 - 40 dagen bloedverlies


Let op:

Hierboven staan symptomen waar de vrouwen in mijn praktijk last van hebben gekregen nadat ze gevaccineerd zijn, dit hoeft echter niet direct te betekenen dat het ook bijwerkingen zijn. Door het gebrek aan onderzoeken en bewijs rondom alle covid-19 vaccinaties is het onmogelijk om op dit moment met zekerheid te zeggen wat bijwerkingen zijn en welke klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress.

November en december 2021

De laatste maanden van 2021 verschilden van rest omdat niemand die mijn hulp vroeg recent was gevaccineerd, alle klachten speelden dus al meerdere maanden en de vrouwen die mijn hulp vroegen konden daarom zelf al verschillende patronen in hun cyclus en gezondheid herkennen. Dit maakt het voor mij veel makkelijker om tot een effectieve oplossing te komen en om vrouwen te helpen hun gezondheid weer te optimaliseren.


Januari 2022

De booster campagne, die al verschillende maanden aan de gang is bereikt nu wel een hoogtepunt en het injecteren van een derde vaccin is vanaf dit jaar zelfs verplicht. Zoals ik al zei, is het niet aan mij om te adviseren en hoop ik dat iedereen voor zichzelf onderzoek doet en op basis hiervan keuzes maakt.


Wat zegt de overheid?


De overheid bevestigd veranderingen in menstruatie

Zoals in het begin van dit artikel hebt gelezen, ontkent de overheid dat het vaccin ook maar enige lange termijn invloed heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen en/of het vermogen om een gezonde zwangerschap te voltooien. Toch heeft ze onlangs wel toegeven dat het vaccin wel degelijk korte termijn invloed kan hebben op jouw cyclus, vruchtbaarheid en menstruatie.

De overheid heeft bevestigd dat het vaccin jouw cyclus tijdelijk verlengd of tijdelijk de bloeding uitstelt. Een lange cyclus of uitgestelde bloeding is meestal het gevolg van een cyclus waarin de vrouw niet of onregelmatig ovuleert.

Dit houdt in dat er geen óf een verlaatte eisprong is en de vrouw die niet of op een ander moment vruchtbaar is.

Een gebrek aan bewijs vóór én tegen vaccin…

Zelfs nadat het vaccin al drie kwart jaar op de markt is, is het onmogelijk om te zeggen waar deze bijwerkingen precies door worden veroorzaakt en waarom sommige vrouwen er wél en andere vrouwen er géén last van ervaren. Wel circuleren er al voordat de het eerste vaccin was gezet verschillende theorieën in de wandel gangen van het internet over waar de bijwerkingen zouden door worden veroorzaakt en wat het doel daarvan zou zijn. Op dit moment kan ik alleen maar concluderen dat zowel de pro als anti vaccinatie onderzoeken te weinig wetenschappelijk bewijs hebben om te kunnen verklaren wat de uiteindelijke effecten van een injectie kunnen zijn.


Hoe zat het ook alweer met het mRNA vaccin?

Zoal hierboven is te lezen is er op dit moment te weinig bekend om harde claims te maken over wat de effecten van de vaccins zijn op jouw lichaam, dit brengt mij gelijk bij mijn volgende punt: het meermaals vaccineren van een grote bevolkingsgroep met een nieuw type vaccin is een groot experiment waarvan de gevolgen op dit moment door niemand kunnen worden overzien.


Om alles helder uit te kunnen leggen, is het belangrijk om te weten dat er 2 typen vaccins op de markt zijn:

 1. mRNA vaccin dit zijn de prikken van moderna, Pfizer, BioNTech

 2. Vectorvaccins: AstraZeneca en van Janssen

Het mRNA vaccin is een nieuw type vaccinatie waarbij mRNA in jouw lichaam wordt gespoten. mRNA is in het kort een transportsysteem voor genetische informatie uit het DNA. Het is een vorm van RNA dat codes uit het DNA om kan zetten in eiwitten. Het covid-19 mRNA vaccin werkt volgens CBG als volgt: “het brengt hele kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code (mRNA). Dit is dezelfde code die ook aanwezig is in het coronavirus. Dit mRNA wordt in het lichaam omgezet in spikeproteïnen, een eiwit van het virus. De stukjes van dit eiwit worden hiermee zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaakt die het virus herkennen bij een besmetting. Komt u later in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus onschadelijk gemaakt.”

Er is veel speculatie rond de vraag of delen van SARS-CoV-2 in het menselijk DNA terecht kan komen, op dit moment zijn er veel onderzoekers achten dit zeer waarschijnlijk terwijl en velen andere deze kans als nihil beschouwen.


Verdere bijwerkingen van dit vaccin zullen ook gaandeweg duidelijk moeten worden.

Het standaard vaccin

Het vectorvaccin is een standaard vaccin waarbij een verzwakt virus in jouw lichaam wordt geïnjecteerd zodat jouw immuunsysteem anti lichamen kan aanmaken tegen het binnendringende verzwakte virus. Bij besmetting met het “echte” virus herkent jouw lichaam dit en kan het snel handelen zodat jij niet of minder ziek word. Deze vorm van vaccinatie wordt sinds de jaren 60 van de vorige eeuw toegepast om verschillende virale ziektes te bestrijden en besmetting te voorkomen.


Mijn hoop voor de toekomst

Ik zet me al jaren in voor het optimaliseren van vrouwelijke gezondheid en een belangrijk onderdeel van mijn werk is vrouwen de autoriteit over hun lichaam en gezondheid terug geven, iets wat de laatste jaren belangrijker is dan ooit.


Sinds maart 2020 hebben veel mensen het gevoel dat hen het leiderschap over hun leven en lichaam is afgenomen, iets wat mij veel pijn doet om te horen.


Ik hoop met dit artikel een kijkje achter te schermen te hebben gegeven om hierdoor jouw perspectief op wat het vaccin te verbreden en jou waar nodig de moed te geven de autoriteit over jouw lichaam en gezondheid terug te nemen.

Comments


bottom of page