top of page

Het vaccin en jouw cyclus II : verhalen uit de DM.

In mijn vorige post deelde ik verhalen en ervaringen die ik in mijn praktijk voorbij zag komen rondom het covid-19 vaccins.

Deze post ging echt als een trein en de ervaringen stroomden binnen, hierin kwamen ook een tal van situaties voor die mij nog niet bekend waren.

In deze post deel ik dan ook verhalen die mij zijn ingestuurd via de mail of dm, ik ken de vrouwen die deze verhalen hebben in gestuurd niet persoon en heb ze ook niet in behandeling gehad.

De verhalen zijn echt gebeurd, ik heb geen aanpassingen gemaakt in de verhaallijn of andere belangrijke details, wel zijn de namen van de vrouwen aangepast om hun privacy te waarborgen.

Wat mij vooral opviel was het enorme aantal vrouwen dat last heeft van bijwerkingen terwijl ze anticonceptie gebruiken. Het verhaal van Floor staat dan ook symbool voor de honderd andere berichten die ik heb ontvangen.


Over het uitblijven van menstruatie, doorbraak bloedingen, acne en meer.


Floor is nu +/- 25 en slikt al 6 jaar de pil met maandelijkse stopweken. Ze heeft in deze 6 jaar nooit last gehad van bijwerkingen tot haar na haar 2e prik.

De symptomen begonnen met doorbraak bloedingen terwijl ze de pil slikte en het uitblijven van haar menstruatie wanneer ze eigenlijk ongesteld moest worden. Daarna volgde de extreme en onverzadigbare vermoeidheid, waar rust en goed slapen helaas geen verandering in brachten.

Daarnaast veranderende ook veel uiterlijke aspecten zo kreeg ze, voor het eerst van haar leven, last van acne op haar borst én was haar haar na het wassen gelijk weer vet.

Doordat de bovenstaande symptomen haar leven ontzettend beïnvloeden, geeft ze ook aan te twijfelen over het nemen van het volgende vaccin, vooral omdat ze bang is dat de symptomen verergeren.

Ze heeft meerdere malen hulp gevraagd aan haar huisarts en gynaecoloog, die haar geen van beide konden helpen.


Hoewel ik Floor dus niet als client in behandeling heb gehad, kan iedere hormoon specialist uit het bovenstaande verhaal afleiden dat er een grote verandering in haar hormoonhuishouding heeft plaats gevonden. Wat de verdere effecten van deze verandering op haar gezondheid zullen zijn, is op dit moment niet goed in te schatten.


Over vervroegde menopauze, of toch niet?

Deze verandering in hormoonbalans komt ook heel duidelijk naar voren in het verhaal van Amara, zij is op dit moment begin 30 en heeft een sterke kinderwens. Tot het moment van vaccineren was haar cyclus geheel pijnloos en regelmatig. Echter bleef haar menstruatie na de eerste prik uit, kreeg ze last van heftige migraine aanvallen en spierkrampen. Door haar kinderwens heeft ze gelijk aan de bel getrokken bij haar huisarts en vervolgens het ziekenhuis. Na een hele riedel testen was de conclusie dat ze vervroegd in de overgang was beland en dat IVF of andere hormoontherapie de enige opties waren wanneer zij deze kinderwens nog wilde vervullen.


Amara is niet op het advies van de arts ingegaan en heeft zich gefocust op haar gezondheid in de breedste zin van het woord: sporten, fruit eten, meer in de zon zijn, ect. Na 6 maanden kwam haar menstruatie terug maar was deze ontzettend pijnlijk, ook was haar cyclus niet regelmatig. Nu heeft nu haar 3e menstruatie na de prik gehad en ze geeft aan dat de symptomen elke maand een beetje minder worden.

Ze geeft aan dat ze haar 2e prik niet heeft gehaald en ze zal in de toekomst ook geen covid vaccinaties meer nemen.


Naast de verhalen van vrouwen waarin het verband tussen de symptomen en het vaccin niet heel duidelijk waren, zo ook het verhaal van Eva.


Hu komt dit nu door het vaccin, of toch niet?

Eva is begin 20 en heeft sinds 4 jaar een hormoonstaafje waardoor ze al 4 jaar niet ongesteld* is geweest.

Na haar 1e vaccinatie verloor ze 7-8 dagen ontzettend veel bloed en had ze ook last van menstruatie klachten als krampen, steken, hoofdpijn, vermoeidheid, ect. Deze doorbraak bloeding is sindsdien een terug kerend thema in haar leven; ze heeft elke 3 tot 6 weken een bloeding van 6 tot 8 dagen waarbij ze steeds heftige en pijnlijke menstruaties* heeft.

Ze geeft aan dat dit allemaal is gebeurt nadat ze gevaccineerd is, maar dat ze voor zichzelf niet zeker weet of dit door het staafje, haar leven of het vaccin komt.

Let op: Een bloeding tijdens het gebruik van anticonceptie is geen menstruatie maar een doorbraakbloeding. Een menstruatie is het resultaat van een natuurlijke verandering in jouw hormonen.


De volgende kennis is afkomstig uit Deel I van deze post, maar is zo belangrijk dat ik het nog een keer wil delen.


In de onderstaande lijst heb ik de symptomen gecategoriseerd van meest-naar minst voorkomend in mijn praktijk.


 1. Uitblijven van menstruatie voor 4 tot 8 weken na het moment van enten

 2. Verlies van ovulatie

 3. Darmklachten (opgeblazen buik, PDS, intoleranties, ect)

 4. Uitblijven van menstruatie voor 3+ maanden

 5. Een langere cyclus 5 tot 9 weken totdat er een bloeding komt

 6. Heftige PMS of PMDD

 7. Heftige menstruatie en veel bloedverlies

 8. Migraine voor en tijdens de menstruatie

 9. Opgeblazen buik en veel vocht vasthouden tijdens en voor menstruatie

 10. Terug komen van de bloeding nadat de overgang al is afgerond

 11. Lange bloeding: 10 - 40 dagen bloedverlies


Let op:


Hierboven staan symptomen waar de vrouwen in mijn praktijk last van hebben gekregen nadat ze gevaccineerd zijn, dit hoeft echter niet direct te betekenen dat het ook bijwerkingen zijn. Door het gebrek aan onderzoeken en bewijs rondom alle covid-19 vaccinaties is het onmogelijk om op dit moment met zekerheid te zeggen wat bijwerkingen zijn en welke klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld stress.

Comments


bottom of page