top of page

Natuurlijke anticonceptie: alles dat jij moet weten

Er zijn ontzettend veel manieren om zwangerschap te voorkomen zonder gebruik te maken van hormonale of langdurige anticonceptie.


Als vrouw ben jij maar 24u per maand vruchtbaar, dit houdt in dat er maar 24u per maand een eitje is dat bevrucht kan worden. Toch spreken we vaak van en "vruchtbare periode" dit zijn +\- de 5 dagen voor jouw ovulatie en de 24u na jouw ovulatie. Dit komt omdat de zaadcellen van de man een dag of 5 in jouw lichaam kunnen overleven en het dus alsnog voor tot een bevruchting kan leiden wanneer jouw eitje van je eierstok los komt.

Een gemiddelde cyclus is 29.5 dagen en dat maakt dus dat jij de 24 dagen buiten jouw vruchtbare periode geen kans hebt om zwanger te worden.


In deze podcast ga ik uitgebreid met Charmayne in gesprek over hoe jij aan jouw lichaam kan aflezen wanneer jij vruchtbaar bent en zal worden zodat jij in die dagen extra bescherming kan gebruiken. (ook beschikbaar op andere platformen dan Spotify onder dezelfde titel) Ik dring er altijd erg op aan om drie belangrijke graadmeters van jouw hele cyclus bij te houden

  • Jouw ochtend temperatuur

  • Jouw afscheiding

  • De hoogte en positie van jouw baarmoedermond

Let daarnaast ook op alle andere symptomen die jouw unieke lichaam je laat weten.


Wanneer jij bijvoorbeeld alleen je temperatuur checkt, kunnen jouw metingen door een beetje koorts in de war worden geschopt waardoor jij jouw hele cyclus geen houvast meer hebt. De positie van je baarmoeder mond kan echter vrijwel niet worden beïnvloed door externe factoren als ziekte of stress en is daarom een erg veilige graadmeter.


In jouw vruchtbare periode is het aangeraden om extra bescherming te gebruiken als bijvoorbeeld een condoom of een pessarium. Deze zijn beide vegan latex en/of silicone vrij verkrijgbaar.


Condooms kan je natuurlijk overal halen, maar als jij met jouw partner wil experimenteren welke het beste bij jullie past is https://condomerie.com/nl sterk aangeraden. Een goed pessarium vind je hier: https://caya-anticonceptie.nl/over-caya/


Het pessarium is een soort kapje dat jij voor jouw baarmoeder mond plaats (als een soort menstruatie cup maar dan veel kleiner) jij en jouw partner voelen hier als het goed is dan ook niets van.


In de onderstaande afbeelding vind jij mijn favo tools om je cyclus bij te houden, ze zijn niet allemaal geschikt om je cyclus bij te houden.


Voor persoonlijke vragen ovet anticonceptie, vruchtbaarheid, of iets anders kan je mij altijd een berichtje sturen via het contact form op de site of je kan een dm sturen maar @evi.michelleComments


bottom of page