top of page

Waarom is mijn buik BLOATED

Na het schrijven van mijn blog over hoe ik mijn chronische opgeblazen buik genas, ontving ik een heleboel vragen en verhalen van meisjes die soortgelijke pijn en ongemak ervoeren, dus in deze blog zal ik alle vragen beantwoorden die ze mij hebben gestuurd.


Ook voeg ik toe wat ik heb geleerd over de mogelijke oorzaken van darmgas (wat waarschijnlijk de reden is waarom je buik opzwelt alsof je 6 maanden zwanger bent).


Wat is een opgeblazen buik?

Een opgeblazen gevoel in de buik treedt op wanneer het maagdarmkanaal (GI) is gevuld met lucht of gas. De meeste mensen beschrijven het gevoel van een opgeblazen gevoel als een vol, beklemd of gezwollen gevoel in de buik.


Hoe weet je of je opgeblazen (bloated) bent?

Jouw buik kan er opgezwollen uitzien, hard en pijnlijk aanvoelen.

Je kunt krampen, stekende pijn, obstipatie (obstipatie), diarree, brandend maagzuur, misselijkheid ervaren en zelfs koorts krijgen (wanneer het opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een infectie).Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel?

Ik zal dit antwoord onderverdelen in 7 categorieën, in willekeurige volgorde weergegeven.


1. Slechte spijsvertering

Indigestie: een functionele ziekte waarbij de gastro-intestinale (GI) organen, voornamelijk de maag en het eerste deel van de dunne darm, abnormaal functioneren en veel gas produceren dat de omvang van je darmen en buik vergroot.


Dysbiose: een term voor een microbiële onbalans, waardoor het onmogelijk is om het voedsel op de juiste manier te verteren en te verwerken en om voedingsstoffen op te nemen.


Laag maagzuur (zeer vaak voorkomende oorzaak van brandend maagzuur), dit betekent dat je maag niet zuur genoeg is om uw voedsel goed te verteren.


Pancreasinsufficiëntie: verminderde spijsvertering omdat de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen kan produceren. Mensen met EPI kunnen het voedsel dat ze eten niet goed verteren. Een slechte spijsvertering als gevolg van EPI kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagpijn.


Dit houdt verband met stress en het gebruik van anticonceptie.


2. Anticonceptie (hormonaal + koperspiraaltje)

Als het om anticonceptie gaat, reageert elk lichaam anders. Sommige van jouw vrienden voelen zich misschien helemaal goed bij het slikken van de pil. Toch kan je (onbewust) last hebben van de bijwerkingen. (klik hier voor meer informatie over anticonceptie).


Dat zeurende opgeblazen gevoel of aanhoudende gas dat je voelt?

Het is niet per se een symptoom van uw menstruatie. Het kan een teken zijn dat je anticonceptiemiddel uw darmflora beïnvloed en daarmee je algehele gezondheid verstoort.


Hoe kan dat?

Je hebt overal hormoonreceptoren in je spijsverteringskanaal en de toegevoegde hormonen in je lichaam uit de pil kunnen die receptoren beïnvloeden.

Dit veroorzaakt allerlei soorten pijn en ongemak, zoals: prikkelbare darmsyndroom, gasvorming, opgeblazen gevoel en obstipatie. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van 'dysbiose' of een microbiële onbalans in het spijsverteringskanaal. Net als acne en eczeem.


Bij vrouwen die langer dan vijf jaar anticonceptie gebruiken, is er een drievoudig verhoogd risico op de ziekte van Crohn (zie punt 6).


Een opgeblazen gevoel is vaak gekoppeld aan het gebruik van anticonceptie, omdat het ervoor zorgt dat uw cortisolspiegel chronisch hoog wordt. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam constant in de vecht / vlucht-modus is. Onder stress wordt de vertering geremd; omdat er wel voeding in je darmen binnenkomt maakt je lichaam darmgas aan; dit veroorzaakt de opgeblazen buik (zie punt 4).


Volgens een onderzoek in plosone hebben vrouwen die 'de pil' gebruiken 37,5% meer kans dan andere vrouwen om aan een laaggradige ontsteking te lijden. (zie punt 3).


3. Infectie

Maaginfecties kunnen gas veroorzaken, wat een opgeblazen gevoel of andere symptomen kan veroorzaken.


Deze zijn vaak te wijten aan bacteriën zoals Escherichia coli of Helicobacter pylori of zelfs een virale infectie zoals Norovirus of Rotavirus.


Maaginfecties verdwijnen meestal na een paar dagen vanzelf. Het kan echter jaren duren als de oorzaak niet wordt behandeld.


Darmparasieten veroorzaken een verscheidenheid aan symptomen bij de getroffenen. De meeste hiervan manifesteren zich in gastro-intestinale complicaties zoals ontsteking van de dunne en / of dikke darm die tot een opgeblazen gevoel kunnen leiden.


Dit houdt verband met bacteriën, parasieten, anticonceptie, stress en voeding.


4. Stress

Om het kort te houden heeft ons lichaam twee toestanden:

Homeostase: rust, verteren en onderhouden lichaamssystemen.

Allostasis: handelen, vechten / vluchten en fysiologische parameters wijzigen om uitdagingen tegen te gaan.


Cortisol is een hormoon dat ons lichaam verwerkt als we gestrest zijn. Dit hormoon zorgt ervoor dat uw lichaam van homeostase naar allostase gaat, wat betekent dat de bloedstroom van uw spijsverteringsorganen naar uw spieren verschuift. Als je eet als je hoge cortisolspiegels hebt, kan je lichaam het voedsel niet goed verteren, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.


Dit houdt verband met levensstijl, trauma, voeding en anticonceptie.


5. Voedselintoleranties

Er is een verschil tussen een intolerantie en een allergie. Een allergie is iets dat genetisch is en gemakkelijk kan worden getest, terwijl een intolerantie tijdelijk is (maar chronisch kan zijn), waardoor het veel moeilijker is om te testen.


Het is daarom aan jou om erachter te komen welke voedingsmiddelen (groepen) darmgas veroorzaken en welke niet.


Het laten testen van uw allergieën betekent niet dat u tijdelijk geen last heeft van intoleranties. De symptomen van een intolerantie zijn vergelijkbaar met die van een allergie.


Veel voorkomende voedingsmiddelen, mensen hebben intoleranties voor:

 • Zuivel. Lactose is een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten.

 • Gluten. De algemene naam voor eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst, rogge en triticale.

 • Cafeïne.

 • Salicylaten. Komt voor in fruit, groenten, noten, zaden, kruiden, specerijen en honing.

 • Amines. Komt voor in gefermenteerd voedsel, gezouten vlees, gedroogd fruit, citrusvruchten, avocado's, oude kazen, gerookte vis, azijn, zuur voedsel zoals karnemelk, gefermenteerde alcoholische dranken zoals bier en wijn.

 • FODMAPs. Koolhydraten met een korte keten die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen zoals appels, bloemkool, bier, tarwe, zuivelproducten en honing.

 • Eieren en vis.

 • Fructose. Gevonden in fruit en op fruit gebaseerde producten.


6. Ziekte of aandoeningen

 • Pathologische vochtophoping in de buikholte (ascites) als gevolg van kanker (bijv. Eierstokkanker), leverziekte, nierfalen of congestief hartfalen.

 • Coeliakie of glutenintolerantie.

 • Pancreasinsufficiëntie, wat een verminderde spijsvertering is omdat de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen kan produceren.

 • Perforatie van het maagdarmkanaal met ontsnapping van gas, normale bacteriën in het maagdarmkanaal en andere inhoud in de buikholte.

 • Darmstoornissen, bijvoorbeeld IBS (prikkelbare darmsyndroom), IBD (inflammatoire darmziekte, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) en SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm).

 • Indigestie (chronische slechte spijsvertering).

 • Laag maagzuur (veroorzaakt vaak brandend maagzuur of een zuur gevoel in uw slokdarm na het eten.

 • Parasiet. Darmparasieten veroorzaken een verscheidenheid aan symptomen bij de getroffenen. De meeste daarvan manifesteren zich in gastro-intestinale complicaties en algemene zwakte. Gastro-intestinale aandoeningen omvatten ontsteking van de dunne en / of dikke darm, diarree / dysenterie, buikpijn en misselijkheid / braken.


7. Je bent (bijna) ongesteld.

Normale menstruaties:

Veranderingen in progesteron- en oestrogeenspiegels zorgen ervoor dat het lichaam meer water en zout vasthoudt. De lichaamscellen worden gezwollen met water, waardoor een opgeblazen gevoel ontstaat.


In combinatie daarmee vermindert progesteron de spierkracht en zijn de spieren die helpen bij het verteren van je voedsel zwakker. Dit betekent dat de spijsvertering langzamer gaat en dat sommige voedingsmiddelen helemaal niet kunnen worden verteerd.

Je bent opgeblazen tijdens je menstruatie door een mix van overtollig water en volle darmen.


Endometriose:

Een vaak pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het weefsel dat de bekleding van uw baarmoeder vormt, buiten uw baarmoederholte groeit.


Er zijn verschillende redenen waarom endometriose een opgeblazen gevoel in de buik kan veroorzaken:

 • Opbouw van endometriumachtig weefsel kan een ontsteking in de buik veroorzaken. Dit kan leiden tot zwelling, het vasthouden van water en een opgeblazen gevoel.

 • Het endometriumachtige weefsel kan de eierstokken bedekken of erin groeien. Wanneer dit gebeurt, kan opgesloten bloed cysten vormen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

 • Degenen met endometriose zijn vatbaarder voor bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) en vleesbomen, wat ook kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

 • Endometriose veroorzaakt vaak problemen met de spijsvertering, zoals obstipatie en gasvorming.


8. Te snel eten / drinken

Ik weet dat elke site dit als de belangrijkste reden zegt en als je net als ik bent, denk je waarschijnlijk: "waarom gaan ze hier eigenlijk op in?"

Omdat dit waarschijnlijk een deel van de oplossing is.

Ik denk niet dat dit de hoofdoorzaak is van je opgeblazen gevoel, want als je te snel te veel eet: je weet het.


Ik neem echter aan dat het in combinatie is met een van de bovengenoemde oorzaken.

Wat de oorzaak ook is, je lichaam verteert het voedsel niet goed en dat veroorzaakt een opgeblazen gevoel.


Dit betekent dat er iets niet 100% functioneert in uw spijsverteringsorganen. Dus waarom zou u uzelf niet een beetje helpen door het verteringsproces in uw mond te starten?


Jouw speeksel bevat essentiële enzymen om het verteringsproces op gang te brengen. Om de enzymen de tijd en gelegenheid te geven om bij het voedsel te komen, moet u goed kauwen.


Met 'goed' bedoel ik vaker en langzamer dan je nu doet.

Ik zeg je niet elke hap 150 keer te kauwen, want daar heeft niemand tijd voor.

Kauw je voedsel echter in hele fijne stukjes (fijn genoeg om het door je slokdarm te krijgen telt niet mee) voordat je het doorslikt.

Advies

Praat met uw arts of een andere zorgverlener die u vertrouwt, als veranderingen in levensstijl en voedingsinterventies uw opgeblazen gevoel in de buik niet verlichten. Als uw arts een medische oorzaak vindt voor uw opgeblazen gevoel, kan hij medische behandelingen aanbevelen. Luister altijd naar uw lichaam als het gaat om het vinden van een behandeling die bij u past.Comentários


bottom of page