top of page

Ziekmakend menstruatie ondergoed?! Lees dit voordat je period wear koopt.

Het nieuws dat Period Wear merk Thinx een rechtszaak heeft beslecht waarin werd beweerd dat haar producten gifstoffen bevatten, zette het internet op haar kop.

De gifstoffen in kwestie kunnen zorgen voor o.a. vruchtbaarheidsproblemen, chronische gezondheidsklachten en meer...


Over de rechtszaak:

In januari van dit jaar maakte het ondergoedmerk Thinx bekend dat het een schikking had bereikt in een drie jaar durende rechtszaak. Thinx werd ervan beschuldigd dat het PFAS "forever chemicals" bevatten. Zoals ik in dit blog al schreef, zitten PFAS ook in "normaal" ondergoed en in het kruis van sportkleding. Het feit dat Thinx hiervoor is aangeklaagd is dus zeker een stap in de richting van een eerlijke en gezonde wereld.


Waarom is het zo schokend dat Thinx' PFAS bevat?

Thinx consumenten heeft misleid door zichzelf op de markt te brengen als een "biologisch, duurzaam en niet-toxisch" alternatief voor traditionele menstruatieproducten voor eenmalig gebruik. inclusief maandverband en tampons. Het bedrog, zo betoogden advocaten, "maakt het Thinx-ondergoed waardeloos", vooral in een tijd waarin een groeiend aantal menstruerende mensen - met name Gen Z-consumenten - proactief op zoek zijn naar veiligere, milieuvriendelijkere producten.


Wat is menstruatie ondergoed?

Menstruatieondergoed is ontworpen om een beetje te werken als een traditioneel maandverband, in die zin dat het bloed kan opnemen, maar in tegenstelling tot een wegwerpverband kan het ondergoed worden gewassen en hergebruikt. De aanwezigheid van PFAS in Thinx-producten werd voor het eerst onthuld in januari 2020, toen het tijdschrift Sierra een onderzoek publiceerde, in samenwerking met een onderzoeker van de Universiteit van Notre Dame, waarin deze chemicaliën werden aangetroffen in het kruis van Thinx-ondergoed.


Hoe beïnvloedt PFAS de gezondheid van vrouwen?

Ik heb in het verleden al veel gedeeld over PFAS en de invloed hiervan op de gezondheid, vruchtbaarheid en hersenfuncties.

Door "PFAS" in te typen in de search bar van deze site kan je de andere blogs lezen.


Even een samenvatting.

De blootstelling aan PFAS en hun ophoping in het lichaam vormen verschillende gezondheidsrisico's op de lange termijn. In 2017 classificeerde het International Agency for Research on Cancer bepaalde PFAS als potentiële kankerverwekkende stoffen. PFAS verstoort ook hormonale functies waardoor een ophoping van PFAS in het bloed kan leiden tot PCOS, PMS, PMDD, miskramen, hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, laag geboorte gewicht van de baby en natuurlijk het ophopen van gifstoffen in het lichaam van het kind. Je draagt PFAS dus met je mee én geeft het door aan jouw kind.


Waarom is PFAS in het kruis of period wear zo erg?

Een van de grootste zorgen met PFAS in menstruatieproducten is dat het vaginale gebied extreem gevoelig is, daarnaast is de huid in dit gebied ontzettend doorlaatbaar waardoor alle gifstoffen vrijwel zonder blokkade in de bloedbaan terecht komen en de gezondheid verminderen.

Zeker in een periode van vroege zwangerschap, menopauze of andere fasen van hormonale disbalans worden gifstoffen extra snel opgeslagen. Dit zijn "toevallig" ook de momenten waarop period wear het meest wordt gedragen (bv voor doorbraak bloedingen).




Wat zijn dan betere merken?

Als consument heb jij altijd de verantwoordelijkheid voor jezelf om te onderzoeken wat jij in jouw lichaam stopt, wat jij op smeert en wat jij draagt. Natuurlijk zou het beter zijn wanneer alle merken gezonde en duurzame producten uitbrachten, maar deze utopie is helaas nog lang geen realiteit. Tot die tijd is het belangrijk dat jij zoektermen als "naam van merk ... PFAS" regelmatig intikt wanneer jij ondergoed, menstruatie producten en sportkleding wil kopen. Een aantal goede merken zijn bijvoorbeeld Luna Pads, Modibodi, Bamboo Viscose, Merino Wool. Ik raad je aan om echt je eigen onderzoek te doen wanneer je menstruatie ondergoed koopt én ook wanneer jij al menstruatie ondergoed in huis hebt.

bottom of page