top of page

Endometriose: natuurlijk genezen in de praktijk | DEEL 4

In de eerste drie delen van deze serie leerde jij hoe endometriose conventioneel en natuurlijk benaderd en behandeld wordt. Lees alle delen hier.

In dit deel lees jij verschillende verhalen van vrouwen uit mijn praktijk die endometriose natuurlijk hebben genezen, let wel: de verhalen strekken zich over verschillende maanden tot jaren.

De vrouwen die hun verhalen delen hebben zich extreem kwetsbaar opgesteld om zo andere vrouwen te steunen en inspireren. Alle verhalen zijn met toestemming gedeeld, de details die zijn meegenomen zijn door mijn client aangedragen omdat zij deze belangrijk acht om het verhaal volledig weer te geven.

Het eerste verhaal gaat over Nasira, een 31 jarige manager bij een grote multinational.

Nasira heeft zolang als ze zich kan herinneren extreem pijnlijke menstruaties, ook heeft ze een miskraam gehad waarna ze nooit meer zwanger is geweest. Ondanks haar kinderwens heeft ze mede door haar extreme buikpijn een lichte angst ontwikkeld voor alles rondom zwangerschap en bevalling. Iets wat erg meespeelde was de angst dat zij 2 weken per maand fysiek niet in staat zou zijn om (dit zijn haar woorden) "een goede moeder" te zijn door de pijn die zij ervaart.


Als jonge tiener heeft Nasira samen met haar moeder regelmatig de hulp van huisartsen ingeschakeld, toch is rond haar 25ste pas voor het eerst endometriose diagnostiseert door middel van een MRI, waarna al het weefsel operationeel is verwijderd. Deze operatie heeft bijna 2 jaar extreme verlichting gegeven, maar is daarna volledig terug gekomen. Op haar 29ste heeft ze een volgende kijk operartie gehad die bevestigde dat al het weefsel was terug gekomen. Dit toont aan dat zij geen last had van fantoom pijnen, zoals in de eerdere delen is besproken.


Let op, het weefsel was op ongeveer gelijke plekken en in ongeveer gelijke mate terug gekomen, terwijl de operatie wél als succesvol staat geregistreerd in de statistieken. Wanneer jij zoekt naar de statistische kans van slagen van een behandel methode zoek dan ook naar de lange termijn effecten die al dan niet worden gemeld. Nasira heeft binnen een paar jaar namelijk weer al haar endometriose en pijn terug gekregen, alleen nu met bijkomend nadeel dat er in haar buik gebied een hele hoop littekenweefsel is ontstaan door de operatie.


In de periode na haar vernieuwde diagnose was Nasira, zo heeft zij mij later verteld, compleet het spoor bijster en wist ze echt niet meer wat ze met haar situatie aanmoest. Door de pijn en beperkte effectiviteit van de operatie wilde zij niet nog een keer al haar weefsel weg laten snijden, maar het ziekenhuis bood haar ook geen alternatief.


Een jaar na de tweede diagnose begon haar interesse in een meer holistische levensstijl en hierbij een meer inclusieve benadering van ziekte. Terwijl zij meer kleine veranderingen in haar leven toepaste en hiermee verbetering merkte in haar energie levels, huid en concentratie begon het ook te dringen dat het ontstaan van haar endometriose misschien meer complex was dan "het toeval pech te hebben bij de genetische loterij".


Na een paar maanden online onderzoek te hebben gedaan, klopte ze bij mij aan met als primaire klacht haar endometriose en haar kinderen wens


- In het volgende deel lees is een samenvatting van wat er onze sessie is besproken. Alles dat wordt vermeldt klopt, maar het proces duurde bijna een jaar dus buiten de beschreven situaties is uiteraard veel meer gebeurd. -


In onze eerste sessie bekeken we enkel haar fysieke klachten en bespraken we een plan en heftige detox om de ontstekingsgraad in haar lichaam te verminderen en haar hormonen zoveel mogelijk te balanceren. Zij kreeg in de eerste weken ontzettende last van ontgiftingsverschijnselen en hierdoor was het voor haar best lastig om haar werkende en sociale leven vol te houden, ze heeft in deze periode veel geschrapt en alleen haar noodzakelijke gedaan waardoor zij haar lichaam de tijd gaf tot rust te komen en de gifstoffen los te laten.


Door deze periode van rust en relatief weinig prikkels begon het emotionele proces als vanzelf. Ze werd zich meer bewust van haar patronen, hoe hard zij voor haar lichaam was en welke negatieve seksuele ervaringen zij nog steeds met zich mee draagt. In deze periode is zij ook, uit zichzelf, begonnen met het onderzoeken van de trauma's die haar voormoeders met zich meedragen. In deze gesprekken kwam voorzichtig naar boven dat de vrouwen die haar voor gingen door hun mannen uit hun kracht worden gehaald.

Zij komt uit een sterk religieuze familie waarbij zij de eerste is die, naar eigen zeggen, wél in god geloofd maar verminderd deel neemt aan de community en de hierdoor gestelde richtlijnen. Haar ouders hebben haar hierin redelijk vrij gelaten en zij heeft zelf dan ook "niet zoveel" onderdrukking van haar kracht ervaren.


In onze volgende sessie begonnen we met het volgende deel van de detox, gericht op de baarmoeder en voortplantingsorganen. Gelijktijdig heeft zij EMDR, trauma therapie, gevolgd om hiermee de energetische ballast uit haar verleden én het verleden van haar ouders los te laten.


Deze tweede fase viel haar ontzettend zwaar en de klachten van haar endometriose namen in deze periode ook toe voor haar gevoel. Wel geeft ze aan niet zeker te weten of de pijn erger werd, maar de bijkomende vermoeidheid maakte het voor haar vrijweg onmogelijk om haar werk vol te houden.


Haar diepte punt hield ongeveer een maand aan, wat in perspectief gezien, uiteraard ontzettend kort is. Toch ervoer zij deze tijd als uitzichtloos en uitputtend.


Na deze periode schakelden we over naar het ondersteunen van haar lichaam door middel van helende planten, met name hoge concentraties van wortels en vruchten. Hiermee zorgden we ervoor dat het emotionele proces haar lichaam niet nog meer uitputte en voorkwamen we een negatieve spiraal van fysieke en mentale uitputting.


De tweede cyclus na haar dieptepunt was opvallend lichter dan zij gewend was, deze verandering gaf haar zo'n mentale boost dat zij de volgende periode als ontzettend positief heeft ervaren terwijl er wel tegenlijk mentale en fysieke schommelingen waren.


De volgende 6 maanden waren een periode van trial en error waarbij voeding, beweging en het verwerken van emoties een centrale rol speelden, totdat Nasira geen pijnlijke menstruaties meer had!

Je kan je wel voorstellen dat zij haar geluk niet op kon en haar arts meteen op de hoogte stelde van haar bevindingen. Deze arts reageerde semi positief en wilde graag zien wat de veranderingen waren.

Uiteindelijk heeft zij ervoor gekozen om geen MRI of kijk operatie meer te doen door de schadelijke neven effecten, wel heeft zij een echo gehad en hierop zag alles er perfect uit.


Fast forward naar 6 maanden van pijnloze menstruaties, komt de kinderwens steeds meer op spelen maar heeft ze tegelijkertijd de behoefte om ein-de-lijk wat rust in haar lichaam te ervaren zonder dat ze 2 weken per maand onmetelijke pijnen hoefde te doorstaan.

De veiligheid die zij hierdoor ervaarden binnen haar eigen lichaam is naar eigen zeggen het beste gevoel dat zij ooit heeft ervaren én beter dan zij ooit had durven dromen.


Note van mij:

Zelf heb ik geen endometriose en veel artsen die deze aandoening behandelen hebben hier zelf ook nooit mee te maken gehad, velen van hen vergeten daarom de enorme impact die dergelijke aandoeningen op het leven en de belevingswereld van de patiënt hebben.


Het feit dat jij over een week of twee weer onmetelijke pijnen te voortduren zal krijgen, zonder dat iemand hier iets aan kan doen geeft een voort durende onderliggende angst en hiermee enorme stress die het dagelijks leven zo ontzettend bepaald.

Vrouwen proberen hun agenda hier helemaal op in te delen wat al een enorme stress opzicht oplevert. Daarnaast is de mentale voorbereiding, uitputting en het herstel bijna niet in woorden te vatten. Met deze serie hoop ik steeds meer bewustzijn te creëren over hoe jij verschillende symptomen op holistische methoden kan genezen en zo jouw volledige potentieel kan belichamen en het leven kan leven dat jij wil.


Daarnaast hoop ik door de patiënt verhalen meer begrip te creëren onder de omgeving van iemand die last heeft van endometriose.


Mocht jij zelf last hebben van deze aandoening of iemand kennen die hier last van heeft, voel je vrij om altijd contact met mij op te nemen, er is altijd tijd in mijn agenda voor heftige gevallen als die jou. Evi Maalcke

Comments


bottom of page